E-learning skal bekæmpe farlig orm – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2014 > E-learning skal bekæmp...

04. april 2014

E-learning skal bekæmpe farlig orm

PARASITTER

Mindst 50 millioner er smittet af en orm, der kan give hovedpine og epileptiske anfald, anslår WHO. Især i Afrika kæmper man med sygdommen fra ormen. Forskere fra Københavns Universitet tester nu det digitale læringsprogram The Vicious Worm, som de har udviklet med tegneseriegrafik og video.

Tilberedning af en svinekotelet og gode principper for hold af svin er nogle af scenerne i et nyt digitalt læringsprogram, forskere ved Københavns Universitet har udviklet og vil distribuere ved hjælp af USB-stik i en række afrikanske lande.

- Forebyggelse er meget centralt, når vi skal begrænse spredning af sygdommen som følge af ormen, og der skal vores nye digitale værktøj sætte ind, siger Maria Vang Johansen, professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der sammen med sin forskergruppe i parasitære zoonoser har udviklet programmet The Vicious Worm gennem EU-projekterne ICONZ og ADVANZ.

Scannning af menneskehjerne der viser cysterne (også kaldet tinter). Foto: Ted Nash

Epilepsi behandles som onde ånder

Svineproduktion vokser i Afrika syd for Sahara, og det giver både nye jobs og vækst. Desværre giver det også en øget udbredelse af en bændelorm, der har grise som mellemvært. Svinetintebændelormen, som ormen hedder, er ikke farlig for grisen, men den udgør en fare, når den bliver overført til mennesker gennem fødevarer.

- Når vi scanner hjernen på en epilepsi-patient i Afrika, finder vi meget ofte tegn på parasitter i form af cirka 1 cm store kugleformede legemer i hjernen, fortæller Maria Vang Johansen, der beskriver dokumentationen for en sammenhæng mellem epilepsi og cysterne (også kaldet tinter) som meget overbevisende. Sygdommen, der kan give epilepsi eller hovedpine, hedder neurocysticercose.

E-learning-programmet viser fx., hvordan man kan tjene penge på svineproduktion og samtidig minimere sundhedsrisikoen.

Epilepsi er tre gange mere udbredt i Afrika end i Europa og desuden en langt mere stigmatiserende sygdom.

- Unge kvinder med epilepsi kan ofte ikke blive gift, og tit bliver sygdommene behandlet som forbandelser eller onde ånder hos den traditionelle healer, siger Maria Vang Johansen.

Den rette behandling er krævende og består af både ormemidler og anti-epileptisk behandling, forklarer hun.

Vær med til at teste det nye værktøj

The Vicious Worm er gratis, og betaversionen ligger her fra d 4. April 2014. Programmet er bygget op med forskellige indgange til lægmand, uddannede sundhedsfaglige som læger og dyrlæger samt myndigheder og andre beslutningstagere. Forskergruppen håber, mange vil være med til at teste det nye produkt, som de også afprøver i Tanzania lige nu

Det næste skridt er at udvikle læringsmodulet som en app til smartphones, og forskergruppen er netop nu på jagt efter ekstra midler til formålet.

- Afrika har ændret sig meget med udbredelse af internetadgang og smartphones i løbet af en årrække, så det giver mening at forsøge sig med den teknologi, siger projektkoordinator Christopher Saarnak, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Professor Maria Vang Johansen