Muse-studie: Naturlig fødsel kan styrke immunforsvaret – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2014 > Muse-studie: Naturlig ...

10. juli 2014

Muse-studie: Naturlig fødsel kan styrke immunforsvaret

Sundhed

Forskere fra Københavns Universitet har fundet ny viden om immunforsvaret i et studie på mus, der indikerer, at fødsel ad naturlig vej forbedrer museungernes immunforsvar.

Børn født ved kejsersnit har anderledes tarmflora end børn født ad den naturlige fødselsvej, tyder en række studier på. Men hvorfor og hvad dette betyder for immunsystemet er uklart. Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet satte derfor fødslens betydning for immunforsvarets udvikling under lup i et studie på nyfødte museunger.

Museunger født ved kejsersnit har udviklet et lavere antal af  celler, der styrker immunforsvaret.

Museunger født ved kejsersnit har udviklet et lavere antal af celler, der styrker immunforsvaret.

- Studiet viser, at museunger født ved kejsersnit har udviklet et lavere antal af  celler, der styrker immunforsvaret, siger Camilla Hartmann Friis Hansen, adjunkt ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Resultatet er nyligt publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Immunology

Moderens bakterier kan være vigtige

Ved en fødsel ad naturlig vej bliver barnet udsat for flere bakterier fra moderen end ved et kejsersnit. Ifølge en forsknings-hypotese kaldet hygiejne-hypotesen lærer barnets immunsystem på den måde at adskille egne uskadelige molekyler fra fremmede. I forsøget havde museungerne, der var født ved kejsersnit, et lavere antal celler af en type, der spiller en vigtig rolle i at forhindre reaktive immunceller i at reagere imod molekyler fra kroppen selv, fra kosten og fra uskadelige tarmbakterier. Det er netop en overreaktion fra immunforsvaret, der karakteriserer immunsygdomme som eksempelvis type-1-diabetes, chrohns sygdom og allergi.

Forskerne undersøgte dernæst tegn på udvikling af type-1-diabetes hos kejsersnit-museungerne, men fandt ingen. Næste skridt bliver derfor at undersøge, om der er en disponering for andre immunsygdomme og dernæst at afprøve teserne i kliniske forsøg.

- Forsøgene med mus kan give os et fingerpeg om, hvad det kunne være interessant at undersøge nærmere i kliniske forsøg, så vi på sigt kan udvikle metoder til at styrke immunforsvaret hos nyfødte, der er disponerede for immunsygdomme, siger professor Axel Kornerup Hansen, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Professor Axel Kornerup Hansen