Skal koteletter være billigere end en kop kaffe? – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2014 > Skal koteletter være b...

24. juni 2014

Skal koteletter være billigere end en kop kaffe?

ESOF

Forbrugeren skal betale mere for fødevarer, så producenterne kan skrue ned for antibiotikaforbruget uden at miste fortjeneste. Sådan lyder budskabet fra IVS-forskere på den videnskabelige konference ESOF, der løber af stablen frem til den 26. Juni.

Forbrugeren giver ofte 40 kr. for en cappuccino, men vil helst ikke betale det samme for koteletterne. Det giver ikke mening, siger professor Miki Bojesen, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi. Sammen med kollegaerne lektor Martin Raida og lektor Peter Holst sætter han fokus på udfordringerne omkring antibiotikaresistens og fødevareproduktion på videnskabskonferencen ESOF, der løber frem til d. 26 juni.

Se video

Professor Miki Bojesen deltager i Science Slam på den videnskabelige konference ESOF.

Resistente bakterier kommer til at fylde mere, når deres ikke-resistente slægtninge fjernes med antibiotika. Årsagen kan være for gavmild udskrivning af antibiotika fra både dyrlæger og læger. Skrækscenariet kan blive, at  blærebetændelse og andre simple infektioner bliver svære at behandle, fordi de fleste bakterier bliver resistente over for vor tids mirakelkur: antibiotika.

IVS-forskerne peger blandt andet på udvikling af nye vacciner og mere målrettet behandling af de syge dyr, så man undgår at hele besætninger bliver sat i behandling.

-Men det kræver, at forbrugerne er parate til at betale mere for fødevarerne, forklarer Miki Bojesen.

- Vaccinationer er et vigtigt middel til at nedbringe forbruget af antibiotika, fortalte lektor Martin Raida, der blandt andet forsker i udvikling af vacciner til fisk.

3 misforståelser omkring MRSA fra grise

Resistens på den offentlige dagsorden har givet næring til myter, som bliver forstærket i medierne. Postdoc ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Carmen Espinosa Gongora, benyttede den videnskabelige konference til at punktere de følgende tre myter omkring resistente bakterier af typen MRSA fra grise:

Myte 1: Dansk landbrug bruger meget antibiotika til svineproduktion.
Carmens svar: Danmark er blandt de lande med lavest forbrug af antibiotika i europæisk svineproduktion.

Carmen Espinosa Gongora fortæller om myter om resistente MRSA-bakterier fra grise.

Myte 2. MRSA fra grise spreder sig og slår mennesker ihjel.
Carmens svar: Der er et stigende antal især i landbruget, der har resistente bakterier af typen MRSA fra grise, og i Danmark er 4 personer døde af sådan en infektion . Men andre resistente bakterier udgør en større risiko. Over de sidste 6 år har 380 danskere haft infektion forårsaget MRSA fra grise, mens mere end 4000 har haft en infektion forårsaget af andre typer resistente bakterier.

Myte 3.  Resistente bakterier i svinekød skaber risiko for infektion.
Carmens svar: Ingen har endnu rapporteret om smitte med MRSA fra tilberedt svinekød.