Bliver kvinder med indvoldsorm lettere gravide? – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2015 > BJV og videnskab-dk

20. november 2015

Bliver kvinder med indvoldsorm lettere gravide?

Sammenhæng mellem fertilitet og indvoldsorm?

Birgitte Jyding Vennervald, professor i human parasitologi ved IVS udtrykker skepsis overfor ny undersøgelse om sammenhængen mellem fertilitet og indvoldsorm.

Et nyt studie tyder på, at infektioner med spolorm kan føre til flere fødsler. Forskerne mener, at spolormen kan manipulere med immunforsvaret og øge sandsynligheden for graviditet.

Parasitolog og professor Birgitte Vennervald er imidlertid kritisk overfor, hvorvidt det er spolormen alene, der påvirker immunsystemet.

»Deres resultater er fine nok, og de er signifikante. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der er en del studier, som viser, at det påvirker tarmfloraen at have en ormeinfektion. Vi ved samtidig også, at tarmfloraen påvirker immunsystemet.«

»Så man kan ikke udelukke, at den effekt, de ser, er meget mere indirekte – altså at ormene ikke direkte påvirker immunsystemet, men at de påvirker tarmfloraen, som så efterfølgende påvirker immunsystemet,« siger Birgitte Vennervald, som bl.a. forsker i helminter ved Københavns Universitet.

Læs mere om undersøgelsen og relaterede emner i videnskab.dk