Stor deltagelse ved det offentlige møde om antibiotika – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > 2017 > Stort fremmøde

03. februar 2017

Stor deltagelse ved det offentlige møde om antibiotika

Deltagerne i et næsten fyldt festauditorium på Frederiksberg Campus blev præsenteret for en række aspekter af "Antibiotika og resistens - husdyropdræt uden anvendelse af antibiotika".

På mødet den 31. januar, kom indlægsholderne blandt andet ind på:

  • Hvorvidt det er realistisk at producere fødevarer i større omfang uden brug af antibiotika
  • Hvordan det gennemføres i praksis i de enkelte husdyrarter, svin, kvæg, fjerkræ og fisk
  • Hvad husdyropdræt uden antibiotika vil betyde for vores samfund
  • Hvilke overvejelser der er i forhold til at sikre dyrevelfærden ved denne slags husdyropdræt

Efter indlæggene var den sidste tredjedel af mødet afsat en debat som blev ledet af Professor i bioetik Peter Sandøe. Det blev en meget livlig diskussion med de fremmødte

Peter Sandøe ser rigtig meget positivt i initiativer rettet mod at opdrætte husdyr uden brug af antibiotika, men har også en bekymring: ”Det positive er, at dette er en bevægelse drevet af samspillet mellem på den ene side engagerede og dygtige landmænd og på den anden side efterspørgsel fra markedet. Ikke alene lykkes det nogle landmænd at tjene noget ekstra, samtidig med at de opfylder et erklæret behov hos en række forbrugere, men når landmændene formår at forebygge sygdomme i deres besætninger uden brug af antibiotika, vil det tjene som inspiration til hele erhvervet og vil dermed bidrage til at bringe det i forvejen relativt lave forbrug af antibiotika i dansk husdyrproduktion endnu længere ned”, siger Peter Sandøe.

Han tilføjer: ”Min bekymring er, at dette kan puste til den irrationelle antibiotika-forskrækkelse. Vi skal huske, at formålet med at mindske forbruget af antibiotika er, at man skal undgå resistens, så man også fremover kan bruge antibiotika til at sikre menneskers og dyrs sundhed og velfærd. Vælger man at lade være med at bruge antibiotika til dyr, som er klinisk syge på grund af en infektion, der kan behandles med antibiotika, så er det efter min mening dyrevelfærdsmæssigt uforsvarligt.”