Poul Hyttel - æresdoktor i Estland – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > 2018 > Poul Hyttel - æresdokt...

15. november 2018

Poul Hyttel - æresdoktor i Estland

Det var et højtideligt anlagt arrangement med både sang og musik, men også med latter og store smil.

Sådan oplevede Poul det selv:
"Jeg var meget beæret over at blive promoveret som æresdoktor ved Estonian University of Life Sciences den 9. november 2018. Jeg besøgte første gang universitet i Tartu midt i 90'erne, og det er helt overvældende at se, hvilken gylden udvikling estisk videnskab er gennemgået siden da. Gennem de seneste fem år har jeg deltaget i et EU-projekt med universitet og besøgt Tartu mange gange.

Vort fælles projekt retter sig mod reagensglas-befrugtning på kvæg og muligheden for at udvælge de bedste befrugtede æg ved hjælp af en form for DNA-stregkode, før de overføres til rugemødrene.

Inden promoveringen havde rektor fortalt mig, at han ville stille mig en særlig opgave under seancen. Det var jeg noget spændt på. Da tiden kom, overrakte rektor mig som gave en ko med seks ben og to yvere og stillede mig den opgave at udvikle en sådan superko i den sidste del af vort projekt. Det optrin tog rigtig kegler og understregede for mig, hvor fin en balance esterne er i stand til at holde mellem en yderst formel og fornem ceremoni og menneskelig atmosfære med god humor".

"Estere og danskere har samme form for humor, og det er derfor, at mit samarbejde med esterne går så let og er så sjovt."

Flere billeder fra arrangementet kan ses online her.

Har du lyst til at se levende billeder af overrækningen, kan du gøre det via linket her. (begynder ca. 20 min. inde i indslaget).

Baggrunden for tildelingen kan læses her:

"The first contacts of Professor Poul Hyttel with the scientists of Estonian University of Life Sciences (EMÜ) date back to the 90ties when the senior researcher Ülle Jaakma had a chance to participate in the international summer school on embryotechnology in Copenhagen, and later, to study bovine in vitro fertilization techniques under the supervision of Danish
colleagues at the Department for Animal Reproduction at Royal Veterinary and Agricultural University (KVL).

The collaboration has been more active since 2002−2003 when Dr. Jevgeni Kurokin worked as a guest researcher in KVL and obtained knowledge in ultrasound diagnostics and oocyte retrieval; and Ülle Jaakma examined the ultrastructure of bovine embryos (confocal and electron microscopy) under the direct supervision of Poul Hyttel.

Professor Poul Hyttel is a frequent guest in EMÜ. He has taught numerous lectures for doctoral summer schools „Postgraduate Course in Bovine Reproduction“ (2003), „Cloning and Stem Cells“ (2013) and “Embryology” (2014), and supervised the Journal Club of PhD students. Poul Hyttel as an embryologist and developmental biologist, is inspired by the spirit of Tartu as a university town related to the famous K. E. von Baer, who worked here and discovered the mammalian egg cell.

Professor Poul Hyttel has a remarkable role in preparation of the successful Horizon 2020 Twinning project proposal SEARMET in EMÜ (2015), and since 2016, in carrying out the project activities.
The aim of SEARMET is to improve the scientific knowledge and innovation capacity of EMÜ in the linked fields of animal reproductive medicine and embryo-technology. The scientists at University of Copenhagen, lead by Poul Hyttel, performed the technology audit in the embryo laboratories of the Chair of Animal Breeding and Biotechnology, Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences. Their recommendations have contributed to improved in vitro embryo production. Regular practical trainings
were performed in laboratories and practice facilities both in EMÜ and University of Copenhagen. Poul Hyttel also initiated the collaboration with IVF Biotech. With great support by Poul Hyttel, a joint research plan for the development of efficient techniques for the in vitro embryo production with the researchers of University of Copenhagen and the largest breeding company in the Nordic Countries, Viking Genetics, will be designed. Joint efforts have been made to apply for the Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (ITN-EJD) and to prepare for the next
Horizon 2020 calls in 2019.

Professor Poul Hyttel is an extraordinary personality not only because of his success in research but also thanks to his personal qualities. His friendliness and helpfulness, ability to explain important topics in a simple way have made him one of the favourite professors on his field both in Denmark and in Estonia.

Professor Poul Hyttel is internationally highly recognized by the scientific community, inspiring with his ideas and personal motivation. His expertise has greatly fostered international collaboration of EMÜ with European universities and research institutions.

We look forward to the continuation of joint activities".

Stort tillykke til Poul.