DR Kontant: For mange bakterier i fiskefars – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2014 > DR Kontant: For mange ...

12. februar 2014

DR Kontant: For mange bakterier i fiskefars

Hver anden fiskefars har et kimtal, der ligger på den forkerte side af myndighedernes vejledende grænseværdi, viser en undersøgelse Fødevarestyrelsen offentliggjorde før jul.  Den officielle undersøgelse bygger på 150 prøver, der var indsamlet tilbage i 2012.  DR Kontant har lavet deres egen mini-undersøgelse og bedt et godkendt laboratorium analysere dem for at undersøge, om kvaliteten af farsen er blevet bedre siden. Forbrugerprogrammets egen undersøgelse var kun 15 prøver, men her lå fire prøver over grænseværdien.

Dr Kontant bad lektor Jørgen Leisner om at forklare resultatet af deres mini-undersøgelse af fiskefars.

En enkelt af prøverne indeholdt 100 gange så mange bakterier som vejledende grænseværdi. DR kontant bad lektor Jørgen Leisner, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi,  Københavns Universitet, om at forklare resultaterne for seerne.

- Det er for det første meget usædvanligt, at man kommer helt derop, og der er, lidt forenklet sagt, ikke plads til flere bakterier, så antallet vil ikke komme højere op end det, forklarer Jørgen Leisner.

-En fiskefars med over hundrede gange bakterier i sig i forhold til den vejledende grænseværdi. Hvilken slags oplevelse ville den forbruger, der kunne have købt den, have haft? spørger vært på DR Kontant Jakob Krogh.

- Sandsynligvis har produktet allerede været fordærvet, og hvis ikke, så bliver det fordærvet i løbet af meget kort tid, siger Jørgen Leisner.

- Ville du så spise det?

- Hvis jeg vidste det? Nej, det ville jeg ikke. Sandsynligvis, ville det også lugte, og det ville også medvirke til, at jeg ikke ville spise det, siger lektor Jørgen Leisner, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Læs mere hos dr.dk eller se DR Kontant-programmet om fiskefars prøverne.