Grisen giver ny viden om genstridig knoglebetændelse – Københavns Universitet

IVH > NYHEDER > ARKIV > 2014 > Grisen giver ny viden ...

09. maj 2014

Grisen giver ny viden om genstridig knoglebetændelse

du ligner en gris

Mennesker og grise er forbavsende ens. Dyrlæge og ph.d. Louise Kruse Jensen bruger derfor svin som sygdomsmodeller for invaliderende betændelse i knoglerne. Den 25. maj skal Louise præsentere sin forskning fra scenen i DR’s koncerthus. Hun er nemlig vinder af Informations ph.d.-Cup – en tilbagevendende formidlingsfest, der sætter otte yngre forskere i centrum.

Det er ikke til at se, men faktisk er der mange biologiske ligheder mellem mennesker og grise. 30-årige Louise Kruse Jensen har med sin ph.d.-afhandling fra 2013 vist, at knoglebetændelse udvikler sig ens mellem arterne:

– Det er vigtig forskning for samfundet, fordi de behandlingsmetoder vi benytter på grise, kan overføres mere eller mindre direkte til mennesker. Ved at benytte grisen som model får vi ny og vigtig viden om menneskers knogler og knoglebetændelsens udvikling, fortæller Louise Kruse Jensen, der er ph.d. fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet.

Dyrlæge og ph.d. Louise Kruse Jensen bruger svin som sygdomsmodeller for invaliderende betændelse i knoglerne.

Dyrlæge og ph.d. Louise Kruse Jensen bruger svin som sygdomsmodeller for invaliderende betændelse i knoglerne.

Hos børn opstår knoglebetændelse som oftest, fordi den er blevet spredt med blodstrømmen fra fx en tandbyld, et sår på fingeren eller en mellemørebetændelse. Hvis infektionen ikke bliver behandlet med antibiotika i tide, kan den i værste fald medføre invaliditet. Louise Kruse Jensen har sprøjtet den genstridige bakterie, Stafylokokkus aureus, ind i blodforsyningen til griseknogler for på den måde at følge sygdomsudviklingen – forskning der kan overføres fra forsøgsgrisene i dyrestalden til patienterne på de danske hospitalsgange.

– Knoglebetændelse kan true patienter med implantater, hvor såkaldt biofilm – en sej hinde af genstridigt bakterielt materiale – er et stigende problem i tiden efter en operation. Her kan min forskning være med til at udvikle fremtidens behandling, fortæller Louise Kruse Jensen.

Sammen med syv andre forskere skal Louise præsentere sin forskning for den brede offentlighed, når hun træder op på scenen i DR’s koncerthus den 25. maj. Her bliver årets vindere af Informations Ph.d.-Cup hyldet ved en stor formidlingsfest, der lover halsbrækkende hjerneakrobatik uden sikkerhedsnet.

Ph.d. Darshana Durup fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi var tæt på at finde vej gennem nåleøjet – som den eneste anden forsker fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet var hun også indstillet til finalen i årets Ph.d.-Cup, men måtte se sig slået på målstregen.

Læs mere om Ph.d.-Cuppen her