Cattle Crossroads seminar 26th August 2025

Den 26 august 2025 afholdt det tværvidenskabelige forskningsprojekt ”Cattle Crossroads. Researching Danish Livestock Production for the Future” afslutningskonferencen ”Det alternative husdyrbrug”, på Frederiksberg Campus. 

Oplæggene ligger som video-filer nedenfor 

Invitation

Hvordan gennemfører vi en grøn omstilling af det danske husdyrbrug? Dette spørgsmål har vi siden 2021 arbejdet med i det tværvidenskabelige forskningsprojekt Cattle Crossroads. Researching Danish Livestock Production for the Future, der er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond. Vores arbejde er drevet af en erkendelse af, at især den konventionelle intensive husdyrproduktion har ført os ad nogle vildveje – ikke mindst i forhold til de presserende økologiske kriser, vi står overfor både nationalt og globalt. Megen forskning viser, at den store husdyrproduktion, som vi har på det lille areal, vi kalder Danmark, har for mange utilsigtede og alvorlige konsekvenser. Derfor bliver universiteter, landbrugspraktikere og andre involverede nødt til at gentænke dansk husdyrproduktion i lyset af det 21. århundredes mange planetære udfordringer og begrænsede ressourcer. Denne udfordring stiller vi skarpt på ved en endagskonference d. 26. august 2025. 

Vi hører ofte, at befolkningstilvækst og øget velstand i det globale syd vil øge efterspørgslen på danske animalske produkter. Og selvom det måske kan ses som endnu en forretningsmulighed, er det en bekymrende strategi at ville brødføde verden med kød og mælk produceret i Danmark. Selvom vi formodentligt kan producere husdyr mere klimaeffektivt end andre steder, når vi måler udledning per produceret enhed, har planeten grænser. Landbrugsjord er fx en knap ressource, og Klimarådet gjorde allerede i en rapport fra 2020 opmærksom på, at det er langt mere arealeffektivt at dyrke plantefødevarer end animalske fødevarer. Også på andre parametre som fx vandmiljø og biodiversitet bliver det stadigt mere tydeligt, at den store husdyrproduktion går ud over grænserne for, hvad biosfæren kan bære. 

At tænke med grænser er dermed vores linse for diskussionen af ”en alternativ husdyrproduktion” – en produktion som producerer fødevarer under hensyntagen til de planetære grænser, som vores kollega Professor Kathrine Richardson har været med til at formulere. Den måske mest rystende, men også helt indlysende konsekvens af at bebo én, og kun én, planet, er nødvendigheden af en drastisk nedskalering af vores husdyrbestand. I en alternativ husdyrproduktion er produktionen af animalsk-baserede fødevarer ikke længere den primære opgave, men underordnet og indrettet i forhold til en produktion af plantefødevarer og de danske landskabers forskellige stedsspecifikke muligheder. 

I vores projekt, hvor vi har beskæftiget os med malkekvæg, betyder det hold af køer på marginaljorder som enge og overdrev, hensyn til biodiversitet og/eller at malkekvægene indgår som en vigtig del af nødvendige sædskifter i planteproduktionen. I starten af projektperioden blev vi ofte mødt med to typer af reaktion: ønskede vi os virkelig tilbage til et romantisk og nostalgisk landbrug? Eller værre, ønskede vi os tilbage til de strabadserende ’gamle dage’ med bindestald, vinterudhungrede dyr med parasitter og deslige? Begge udviklinger – mod henholdsvis ’de gode’ og ’de onde’ gamle dage – blev anset for urealistiske og uansvarlige. 

Men eftersom den grønne omstilling er en bunden opgave, gav den type respons os endnu større lyst til at udforske andre veje, end dem en intensiv storskalaproduktion af animalske produkter udstikker. Med andre ord: fordi den konventionelle produktion udfylder næsten hele dyrkningsfladen, bliver det desto vigtigere at undersøge og synliggøre de alternativer, som trods alt findes og som åbner underbelyste muligheder. 

For sammen at udforske de alternative husdyrproduktioner – ekstensive, regenerative, holistiske, plurikulturelle – inviterer vi til en dag i selskab med andre, der gerne vil diskutere husdyr og planetære grænser. Og hvor ellers, end på den tidligere Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, hvor tiden synes moden til at undersøge nye former for viden, samarbejder og dyrkningssystemer – og hvor alternative veje på sigt forventes at bane vejen til fremtidens levedygtige fødevareproduktion. 

På dagen vil NGO’er, rådgivere, studerende, forskere og andre interesserede diskutere muligheder og udfordringer ved en radikalt anderledes husdyrproduktion i Danmark end den bestående. Hvilken forskning skal udvikles? Hvilke økonomiske benspænd findes? Hvilke regler skal ændres? Disse og andre spørgsmål styrer vores fælles udvikling mod et dansk husdyrbrug, der bidrager til en fødevareproduktion indenfor de planetære grænser.

Program

9.30-10.30: Mulighed for rundvisning i udstillingen Produktionsdyr. Et galleri for det muliges kunst – Københavns Universitet ved Nathalia Brichet (tilmelding nødvendig)

10.30-10.45: Registrering (kaffe, the og croissanter)

10.45-12.00: Cattle Crossroads – Indlæg fra:

12.00-12.45: Frokost og networking 

12.45-14.00: Fra Foder til Føde II. 9 NGO’ers scenarie for et nedskaleret landbrug: Hvad er mulighederne og problemerne ved at realisere et sådant scenarie? 

I denne session fremlægger nogle af medforfatterne til rapporten Fra foder til føde II deres arbejde med og scenarie for, hvordan vi som land kan levere på de vedtagne politiske aftaler på klima- og miljøområdet. Rapporten er således et konkret bud på en konsekvensberegning for det animalske landbrug, hvis dette skal bringes i overensstemmelse med de planetære grænser for menneskers ressourceaktivitet. 

Oplæg fra:

Indledende spørgsmål fra Den Grønne Ungdomsbevægelse til rapporten.

14.00-14.15: Kaffepause 

14.15-15.30: Alternative husdyrpraksisser nu og i de kommende år. Hvilke barrierer besværliggør alternative husdyrpraksisser i marken – og hvordan kan forskningen bidrage? 

I denne session fortæller forskellige landmænd, hvordan de har indrettet og prioriteret arter og antal husdyr på deres bedrifter, så de producerer fødevarer ved at optimere arealudnyttelsen og reducere deres økologiske aftryk. Panelet kommer således med forskellige bud på, hvordan man kan producere mad under hensyntagen til de planetære grænser og til de arter, der er på bedrifterne. 

Oplæg fra landmænd og rådgivere:

Indledende spørgsmål fra Den Grønne Ungdomsbevægelse til rapporten.

15.30-15.45: Kaffepause

15.45-17.00: Fremtidige samarbejder (i mindre tematiske grupper)

17.00-19.00: Drinks og mad på Frederiksberg Campus. 

For kontakt vedrørende konferencen: Nathalia Brichet, nathalia.brichet@sund.ku.dk