Projekt: Varigheden af beskyttelsen efter vaccination mod fugleinfluenza og Newcastle disease virus

Bevillingsgiver: Fjerkræafgiftsfonden
Bevillingsår: 2025
Tilskud: 454.000 DKK

Projektbeskrivelse og formål:

Fugleinfluenza virus (AIV) udgør et stigende problem i fjerkræindustrien og implementering af vaccinationsstrategier er kommet på tale i mange lande, heriblandt Danmark. Siden 2020 har fugleinfluenza-udbrud, forårsaget af højpatogen aviær influenza virus (HPAIV), været et tilbagevendende problem og har ført til mange udbrud blandt fjerkræsbesætninger i Europa. I perioden 2020-2024 oplevede Danmark i alt 48 udbrud i kommercielle fjerkræbesætninger og hobbybesætninger. Den nuværende strategi for forebyggelse og bekæmpelse af HPAIV i Europa er baseret på smittebeskyttelse og ikke ved en vaccinationspolitik. Da tilbagevenden af HPAIV kan forventes og infektionen ser ud til at have etableret sig i Europa, er der centralt i EU startet en diskussion, om der af velfærdsmæssige og økonomiske årsager bør implementeres andre forebyggelses- og bekæmpelsesstrategier mod HPAIV i fjerkræbesætninger. I nogle af de lande uden for Europa, hvor HPAIV er endemisk forekommende, er vaccinationsstrategien allerede taget i brug. Disse lande har generelt oplevet nedsat dødelighed blandt vaccineret fjerkræ og færre tilfælde af AIV-infektioner i mennesker. 

Danmark har siden 2004 haft et lovpligtige vaccinationsprogram imod Newcastle disease (ND). Dette er sidst revideret i 2007, men i år er vaccinationsprogrammet igen blevet åbnet for revidering som følge af den nye dyresundhedslov i EU (AHL). Kombineret med interessen for et vaccinationsprogram imod AIV, åbner dette en unik mulighed for at udarbejde en kombinationsstrategi, der beskytter imod både AI og ND. 

Dette projekt bygger videre på et tidligere vaccinationsforsøg, støttet af Fjerkræafgiftsfonden i 2023, hvor en kombinationsstrategi bestående af Vectormune® AI og Vectormune® ND (CEVA) blev undersøgt i forhold til beskyttelse imod infektion med en lavpatogen stamme af fugleinfluenzavirus og en avirulent Newcastle disease virus fundet i danske fugle. Her blev varigheden af hønernes immunitet imod fugleinfluenza og Newcastle disease virus målt i op til 16 uger. Endvidere blev det observeret, at kombinationsvaccinen giver et effektivt immunrespons mod begge virus. I det tidligere vaccinationsstudie blev immuniteten undersøgt i op til 16 uger uden boost vaccination, mens projektet i 2025 vil undersøge varigheden af immunitet i op til 28 uger, samt undersøge effekten og nødvendigheden af boostervaccinationer.

Arbejdspakke 1: Vaccinationsstudie

I dette forsøg følges æglæggende høner i 28 uger. Hønerne inddeles i fire grupper. Hønerne vaccineres alle som daggamle med vektorvacciner mod AIV og NDV. Disse to vacciner kan opblandes i samme solvens, så de indgives simultant. Gruppe 1 boostes ikke af andre vacciner. Gruppe 2 vaccineres tidligere i forløbet med en boostervaccine, gruppe 3 vaccineres med boostervaccinen senere i forløbet og gruppe 4 vaccineres med boostervacinen af to omgange. Der tages blodprøver af alle høner hver 4. uge. Blodprøver udtages sterilt i vingen og analyseres for antistoffer imod NDV og AIV. 

Figur 1: Illustration af forsøgsdesignet. DPV: dage post vaccination; UPV: uger post vaccination. 

Da dette projekt er baseret på et tidligere vaccinationsstudie, hvor en robust og relativ langvarig immunitet blev induceret, forventes det i dette projekt, at der ligeledes vil eliciteres en høj immunitet, og at der på grund af boostervaccinerne forventes en endnu bredere immunitet og længerevarende effekt. Projektet vil give et indblik i varigheden og styrken af immunitet ved en vaccinationsstrategi mod fugleinfluenza og Newcastle disease i høns. Resultaterne vil herudover give vigtig viden, om det er muligt at skelne om en flok er inficeret af en feltvirus eller vaccineret. Forsøgets resultater vil samlet set forbedre det faglige grundlag for diskussionen om den fremtidige vaccinationsstrategi for fugleinfluenza virus og diskussionen om anvendelse af vektorvacciner til forebyggelse af Newcastle disease virus. 

Plan:

  • Vaccinationsstudiet udføres i 2025 og forventes afsluttet i slutningen af året. Laboratorieanalyserne udføres løbende. Resultaterne vil blive analyseret og formidlet ultimo 2025/primo 2026.
  • Resultaterne kan sendes ved anmodning. Kontakt venligst Lars Erik Larsen (lael@sund.ku.dk) eller Yuan Liang (liang@sund.ku.dk) ved interesse.