Gammel Dansk Hønsehund

Foto: Frank Elmer

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) hos Gammel Dansk Hønsehund

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) er en arvelig øjensygdom, der findes i flere forskellige hunderacer. Sygdommen medfører, at de lysfølsomme celler i øjets nethinde langsomt ødelægges og dør. Det fører til at hunden mister synet. Første tegn på sygdommen er dårligt syn i mørke og dæmpet lys. Senere bliver hunden helt blind. Sygdommen er fremadskridende og uhelbredelig men ikke smertefuld, og ofte vil hunden klare sig ganske udmærket i vante omgivelser.

Arvelige sygdomme skyldes mutationer i arvematerialet - hundens DNA. Forskellige mutationer giver forskellige typer af PRA hos forskellige hunderacer. Vi har identificeret den mutation, der giver PRA hos Gammel Dansk Hønsehund, og på baggrund af den viden har vi udviklet en genetisk test, hvormed vi kan afgøre om en hund er fri for mutationen, bærer af mutationen eller om den vil udvikle sygdommen. Testen kan udføres uanset hundens alder, og resultatet er afgørende for, hvordan hunden kan bruges i avl. Testen udføres på DNA oprenset fra et kindskrab eller fra en blodprøve, som udtages af en dyrlæge. 

DNA test for Progressiv Retinal Atrofi hos Gammel Dansk Hønsehund

Download formular

Betaling for DNA test
Nedenfor vælges det antal test du ønsker at købe. Når prøverne er modtaget og betalingen er registreret går laboratoriet i gang med testen, og svar vil blive sendt til den e-mail adresse, som du oplyser på testformularen.

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) (Priserne er inkl. moms)
Indtast hundens navn


Muskeltræthed (CHAT) hos Gammel Dansk Hønsehund

Muskeltræthed (congenital myasthenic syndrome (CMS)) nedarves som en recessiv sygdom hos Gammel Dansk Hønsehund. Lidelsen giver sig tilkende ved at hundene efter 5-30 minutters aktivitet falder sammen og må hvile, inden de kan løbe igen. 

Det er en specifik mutation i genet der koder for choline acetyltransferase (CHAT ), der forårsager sygdommen. Den forskning, der har ført til at mutationen er fundet, er beskrevet i artiklen:

Proschowsky, HF, Flagstad, A, Cirera, S, Joergensen,CB, and Fredholm, M. 2007. Identification of a mutation in the CHAT gene of old Danish pointing dogs affected with Congenital Myasthenic Syndrome. Journal of Heredity, 98: 539-543.

DNA test for muskeltræthed (CHAT) hos Gammel Dansk Hønsehund

Download formular

Betaling for DNA-test for muskeltræthed (CHAT) hos Gammel Dansk Hønsehund Nedenfor vælges det antal tests du ønsker at købe. Når betalingen er registreret, går laboratoriet i gang med testen og svar vil blive sendt på den e-mail adresse, som er oplyst på test formen.

DNA-test af Gammel Dansk Hønsehund CHAT (Priserne er inkl. moms)
Indtast hundens navn

Mobilepay

Det blevet muligt at betale via Mobilepay til 332767 (KU SUND Animal Genetics) NB! Husk at skrive hundens navn, samt hvilken test der ønskes i kommentarfeltet.