Gravhunde: test for PRA (CRD) og OI

Foto: Susanne Staal

DNA test for CRD (NHPH4) Progressiv Retinal Antrofi hos Ruhåret Gravhund

CRD (NHPH4) Progressiv Retinal Atrofi – CRD eller cone-rod dystrofi er en form for progressiv retinal atrofi (PRA), som findes hos ruhåret gravhund. Grunden til at denne sygdom betegnes  CRD, er at de første sygdomstegn (dagblindhed) skyldes degeneration af de såkaldte ’cone’ celler i øjets nethinde. Sekunderet ses en degeneration af ’rod’ cellerne, som fører til total blindhed. Det er en specifik mutation i NHPH4 genet, der forårsager sygdommen. 

Den forskning der har ført til at mutationen er fundet, er beskrevet i artiklen:

Wiih, A.C.; Biagi, T.; Ropstad, E.O.; Bjerkas, E.; Lindblad-Toh, K. and Lingaas, F. (2008): A deletion in nephronophthisis4 (NPHP4) is associated with recessive cone-rod dystrophy in stanard whire-haired dachund. Genome Research 18: 1415-1421

Download test-form 

Betaling for DNA-test for Progressiv Retinal Atrofi hos ruhåret Gravhund
Nedenfor vælges det antal tests du ønsker at købe. Når betalingen er registreret, går laboratoriet i gang med testen og svar vil blive sendt på den e-mail adresse, som er oplyst på test formen.

DNA-test af Ruhåret gravhund PRA-test (Priserne er inkl. moms)
Indtast hundens navn

 


Test for OI (SERPINH1) Osteogenesis Imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI) også kaldet ’glasknogler’ er en arvelig sygdom, som er konstateret i flere hunderacer heriblandt gravhunde. Sygdommen er recessivt nedarvet og skyldes en mutation i genet SERPINH1. Mutationen forhindrer korrekt dannelse af kollagen type 1 – en nødvendig komponent i knogler. Det klassiske symptom på OI er derfor frakturer, men blålig sclera, og dentinogenesis imperfecta (glastænder). Den forskning der har ført til at mutationen er fundet, er beskrevet i artiklen:

Drögemüller C, Becker D, Brunner A, Haase B, Kircher P, Seeliger F, m.fl. A Missense Mutation in the SERPINH1 Gene in Dachshunds with Osteogenesis Imperfecta. Barsh GS. PLoS Genet. 24. juli 2009;5(7):e1000579.

Download test-form

Betaling for test for OI (SERPINH1) Osteogenesis Imperfecta hos Gravhund
Nedenfor vælges det antal tests du ønsker at købe. Når betalingen er registreret, går laboratoriet i gang med testen og svar vil blive sendt på den e-mail adresse, som er oplyst på test formen.

DNA-test af gravhund OI-test (Priserne er inkl. moms)
Indtast hundens navn


DNA test for både CRD(NHPH4) og OI (SERPINH1)

Download test-form

PayPal betaling for PRA/OI test

DNA-test af gravhund PRA+OI-test (Priser er inkl. moms)
Indtast hundens navn

Mobilepay

Det blevet muligt at betale via Mobilepay til 332767 (KU SUND Animal Genetics) NB! Husk at skrive hundens navn, samt hvilken test der ønskes i kommentarfeltet.