Diagnostik og konsekvens ved navlehævelser hos svin
Formål
Formålet med projektet er at udvikle værktøjer til diagnosticering af grise med hævelser ved navleområdet. Værktøjerne skal bruges til at differentiere mellem de grise, der bør aflives, og de der kan fedes op til slagtning.
Baggrund
Hævelser ved navleregionen hos svin i Danmark har stor økonomisk, såvel som dyrevelfærdsmæssig betydning, da tilstanden andrager ca. 2,5 % af alle svin – svarende til, at ca. 800.000 grise årligt rammes af tilstanden i Danmark.
Baggrunden for hævelsernes opståen er mangeartet, og der er en række forskellige patologiske tilstande, der alle viser sig som hævelser i navleregionen.
I flere tidligere specialer og hovedopgaver, der alle har været udført på et sparsomt materiale, er det bl.a. fundet, at hævelserne kan skyldes brok (ægte hernie), cyster, bylder, arvævsdannelse, præputial divertikulitis (forhudsbetændelse) og peritonitis (bughindebetændelse).
Da tilstanden er multifaktoriel, er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at pege på enkelte tiltag, der kan forhindre hævelsernes opståen. Kun antibiotika på grisens 1. levedøgn har vist at kunne reducere hævelsernes opståen hos pattegrise, hvis hævelsen skyldes infektion. Da forbruget af antibiotika i Danmark ønskes reduceret, er denne metode ikke gangbar. Hævelserne ved navlestedet bliver ofte synlige efter fravænning, hvor der ikke eksisterer relevante behandlingsmetoder. Operation er ikke rentabel grundet høj grad af postoperativ genkomst af hævelsen, og brug af elastrator-/gummiringe er, ifølge udtalelse fra det Veterinære sundhedsråd, ikke lovligt at anvende i Danmark.
Når hævelsen er synlig, skal producenter og dyrlæger tage stilling til, hvorvidt dyret skal aflives med det samme eller opnå fuld slagtevægt. Sidstnævnte med den risiko, at dyret må aflives senere pga. komplikationer som eksempelvis sår på hævelsen, indeklemt tarm, dårlig trivsel eller påvirkning af grisens bevægelser mv.
Med den viden, der foreligger i dag, er det ikke muligt at vurdere, hvilke grise der kan opnå slagtevægt, og hvilke der får komplikationer, hvorfor et stort antal svin opfedes til slagtning eller tæt på dette, hvorefter de alligevel bliver aflivet og destrueret. Dette giver selvsagt et stort økonomisk tab grundet det tabte dækningsbidrag samt en masse frustrationer.
Ideen i nærværende projekt er derfor at udvikle kliniske redskaber med det formål, at man på et tidligt tidspunkt i svinets liv skal kunne differentiere mellem de svin med navleudposninger, der henholdsvis vil være transportegnede, og dem, der ikke vil være transportegnede, når grisen opnår slagtevægt. Hvis det opnås, vil dyrlæger og producenter ved observation af en navlehævelse tidligt i grisens liv kunne afgøre, om dyret skal aflives eller fedes op til slagtning.
Projektets organisering og styring
Projektet udføres som et ph.d. projekt og udarbejdes af DVM og ph.d. studerende Trine Hovmand-Hansen. Tidligere ansat som svinedyrlæge i 2,5 år ved Porcus Svinefagdyrlæger.
Professor Henrik Elvang Jensen er hovedvejleder på projektet. Han bidrager i særdeleshed til det patologiske og histologiske arbejde i forbindelse med obduktioner af grise og verificering samt diagnosticering af udposningen/hævelsens indhold.
Kaj Vestergaard og Tina Birk Jensen er tilknyttet som vejledere fra SEGES, de bidrager med faglig viden samt erfaring vedrørende opbygning af feltstudier og tilrettelæggelse af projekter. Maibritt Friis Nielsen er statistisk vejleder fra SEGES og bidrager til udførelsen af det statistiske arbejde.
I foråret 2018 blev nedsat en følgegruppe, der skal bidrage til at kvalificere projektet. Følgegruppen mødes 1 gang årligt og diskuterer projektets udvikling og perspektiver. Følgegruppen bidrager uforpligtende med kommentarer, spørgsmål og input.
Følgegruppen består af:
Hasse Kahr Poulsen, DVM, praktiserende dyrlæge og medejer af Danvet K/S.
Helle Stege, DVM, PhD, Dipl. ECVPH & ECPHM, Lektor ved Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet.
Charlotte Sonne, DVM, PhD, Afdelingsleder Husdyrinnovation, Sundhed &Velfærd, svin, SEGES.
Publikationer 2017-2022
Nedenfor er tidspunkter for offentliggørelse af resultaterne anført. Resultaterne stilles gratis til rådighed for alle virksomheder der er aktive indenfor delsektoren.
Offentliggørelsen af resultaterne ses ved at trykke på de markerede links herunder.
PhD Thesis, 2022 by Trine Hovmand Hansen, DVM.
Titel: Umbilical Outpouchings in Pigs
ISBN: 978-87-7209479-3
Preventive Veterinary Medicine, 2022 (DOI: 10.1016/jprevetmed.2022.105621)
Titel: "Gross and histopathological evaluation of umbilical outpouchings in pigs"
Preventive Veterinary Medicine, 2021 (DOI: 10.1016/j.prevetmed.2021.105343)
Titel: "Survival of pigs with different characteristics of umbilical outpouchings in a prospective cohort study of Danish pigs"
Lifestock Science, 2021. (DOI: 10.1016/j.livsci.2021.104654)
Titel: "Early risk factors, development, disappearance and contents of umbilical outpouching in Danish pigs"
Svineproducenten, 2017, nr. 4, s. 22-23.
Titel: "Hun skal gøre os klogere på brok"
Hyologisk Tidsskrift, december 2017
Titel: "Udposninger i navleregionen hos danske svin"
Fagbladet SVIN, juli 2018
Titel:"Udposninger i navleregionen hos danske grise"
Bevillingsgiver er Svineafgiftsfonden med 949.000 kr. i perioden 1. januar 2018 til 31. december 2018.
For mere information kontakt projektansvarlig professor Henrik Elvang Jensen