22. januar 2019

Kirstine Callø har opnået doktorgrad i veterinær videnskab

Lektor i Fysiologi Kirstine Callø forsvarede den 11. januar, doktorafhandlingen: “The Transient Outward Potassium Current in Healthy and Diseased Hearts" og opnået doktorgraden I veterinær videnskab (DVSc). Afhandlingen er baseret på flere delstudier i samarbejde med Masonic Medical Research Laboratory, Utica, New York og Cornell University College of Veterinary Medicine.

Hjertets pumpefunktion styres af elektriske signaler, som udbredes gennem hjertets ledningssystem og hjertekamrene. Det er disse signaler som kan aflæses på et EKG. De elektriske signaler skyldes transport af ladede ioner, f.eks. Na+ og K+, gennem specialiserede proteiner, kaldet ionkanaler, i hjertecellernes membraner. Afhandlingen beskriver betydningen af anatomien af hjertets ledningssystem og tilstedeværelsen af bestemte typer afionkanaler for EKG'ets udseende hos forskellige dyrearter. Ændringer i ionkanal-funktion kan resultere i hjerterytmeforstyrrelser og pludselig død.

Hos primater og rovdyr findes den del af ledningssystemet, som kaldes Purkinjefibrene, hovedsageligt overfladisk i endokardiet, og det elektriske signal udbreder sig relativt langsomt gennem hjertevæggen. Hos hov- og klovdyr, som hest og svin, trænger Purkinjefibrene dybt ind i hjertevæggen, hvilket medfører en effektiv og næsten samtidig aktivering af alle hjertevæggens muskellag. Disse forskelle i aktivering afspejles tydeligt som forskelle på EKG'et og særligt i hjertet "elektriske akse" hos forskellige dyr.

Det er særligt fascinerende at undersøge hvordan hjertet fungerer i store dyr: Et hvalhjerte kan hjerte veje flere hundrede kilo, men dybtgående Purkinjefibrene sikrer, at de elektriske signaler udbredes hurtigt, således at hjertets pumpefunktion på trods af størrelsen er velkoordineret og effektiv. I denne forbindelse kan det overvejes, om fraværet af dybtgående Purkinjefibre i hjertevæggen er med til at begrænse størrelsen af primater og rovdyr.

I klinikken er forståelse af artsforskelle på EKG'et og ionkanaler vigtig, da ændret funktion af den elektriske signalering kan forårsage hjerterytmeforstyrrelser. Flere sygdomme, såsom hjertesvigt, påvirker ionkanal udtryk og funktion, dette kan have betydning for at udvikle farmakologisk behandling.

Kopier af afhandlingen kan rekvireres hos KirstineC@sund.ku.dk