2. oktober 2020

Alzheimerfondens forskningspris til Kristine Freude

Stamcelleforskning

Lektor Kristine Freude modtog den 18. september Alzheimer-forskningsfondens pris på kr. 300.000 for forskning i neurodegenerative sygdomme ved brug af den nyeste viden inden for human stamcelleteknologi.

Den 18. september uddelte Alzheimerforeningen priser til forskere der med deres forskning har gjort en ekstra indsats for demensområdet. Kristine Freude var en af modtagerne. 

Prisen er på kr. 300.000 og gives til forskere der med grundlæggende forskning har øget viden om hvorfor demenssygdomme opstår, hvordan demenssygdomme forebygges og forskning i nye metoder til behandling og pleje.

Lektor Kristine FreudeLektor Kristine Freude får Alzheimer-Forskningsfondens grundvidenskabelige pris 2020 for sin banebrydende forskning i neurodegenerative sygdomme ved brug af den nyeste viden inden for human stamcelleteknologi.

Sammen med sin forskergruppe, har Kristine Freude siden 2015 fremstillet adskillige nye stamcellebaserede modeller for Alzheimers sygdom og frontotemporal demens baseret på celler fra patienter. Freude har vist, at de sygdomsmekanismer, der ses ved specielle undertyper af frontotemporal demens, kan genskabes i hjerneceller lavet af stamceller der fremstilles ud fra hudceller fra patienter med Alzheimers sygdom. Forskningen giver mulighed for at få et unikt indblik i sygdomsmekanismerne generelt og i den enkelte patient. Perspektivet er, at den nye viden kan omsættes til udvikling af nye behandlinger.

Kristine Freude er desuden en meget produktiv forsker. Hun har blandt andet publiceret 50 peer-reviewed publikationer i internationale tidsskrifter og har siden 2018 været leder af konsortierne Neurostem og BrainStem.

"Jeg er rigtig beæret over at modtage forskerprisen. Det er meget sjældent at få en pris for sin personlige indsats, så jeg er meget taknemmelig for den anerkendelse som forsker, der følger med prisen.
Det motiverer mig til at arbejde endnu hårdere på at få noget meningsfuldt ud af projektet, der kan være med til at fremme forståelsen af demens og forskningen i demenssygdomme. I sidste ende er håbet, at forskningen kan bane vejen for nye typer af behandlinger af demens, hvilket der er et stort behov for", fortæller Kristine Freude.

Læs om hele prisuddelingen på Alzheimerforeningens hjemmeside.