31. august 2020

Malgré Tout - historien om hesten og hoven

Malgré Tout - genforeningshesten

Dette er historien om en hest, der kom til at symbolisere et vigtigt øjeblik i dansk historie – genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Den 10. juli 1920 gennemførte Kong Christian X det, der siden blev et af dansk histories mest omtalte ridt.

Chr.X på Malgré tout over grænsen i 1920

Christian X har, siddende på hesten Malgré Tout, bevæget sig få meter ind i genvundne Sønderjylland ved Frederikshøj. Da han passerede grænsen, der er markeret med æresporten i baggrunden, tog kongen i respekt sin kasket af og holdt den i hånden. Foto: Holger Damgaard.

Hesten
I forbindelse med fejringen af Genforeningen var det meget magtpåliggende for Kongehuset, at skaffe en hvid hest til Christian X. Derfor udsendte man en offentlig efterlysning, for at finde frem til den helt rette hest.

Greveparret Knud og Alice Danneskiold-Samsøe havde, straks stillet et eksemplar til rådighed. Hesten havde de køb i 1914 på et stutteri i Paris og bragt med til Danmark. De ville helst have en hingst, men ombestemte sig og købte trods alt (fransk: malgré tout) den hvide vallak, og Malgré Tout blev derfor hestens navn.

Da det blev besluttet at låne Malgré Tout ud til kongen, blev den på forskellige måder trænet til at klare sig i større folkemængder, der viftede med flag og råbte hurra.

Den 10. juli om morgenen blev Christian X præsenteret for hesten og sammen red de over den gamle grænse ved Frederikshøj og videre ned gennem Christiansfeld. 

Malgré tout og kusken

Kusken Henrik Nielsen tager sammen med den trænede og nyrensede Malgré Tout imod Christian X tidligt om morgenen den 10. juli 1920. Foto venligst udlånt af Steffen Riis

Lige bag kongen red hans to sønner  – kronprins Frederik og arveprins Knud – på hver deres brune hest. Bagerst i kortegen kørte dronning Alexandrine i bil sammen med sit følge. 

På et tidspunkt under ridtet kom arveprins Knud lidt for tæt på den hvide hest og fik hvide pletter på sine ridebukser, og dette udløste siden skrønen om, at hesten slet ikke var hvid, men kalket. I den forbindelse er det blevet hævdet, at Malgré Tout i virkeligheden var en knapstrupper (en hvid hest med sorte pletter), og andre har hårdnakket hævdet, at hesten var albino. Men det er ikke rigtigt. Sandheden er at hesten var ”pletrenset” med pibeler, for at fjerne snavs og urin inden ridtet.

Malgré Tout var en hvid hest, men det er meget lidt sandsynligt, at den var albino. Leder af Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet, Susanne Nautrup Olesen, understreger over for Jyllands-Posten, at det generelt aldrig er dokumenteret, at der findes albinoheste. »Nu skal man jo aldrig sige aldrig, men at netop den hest skulle være albino, det er usandsynligt,« siger hun.

Hoven
I september 1922 blev den hvide vallak angrebet af en sygdom i benene, der fik dens hove til at smuldre, og Malgré Tout blev aflivet fredag den 26. september 1922.

Inden hesten blev begravet, blev den hov, med hvilken den tog sit første skridt ind i det genvundne Sønderjylland, skåret af, forsølvet og med inskriptionen ”Jeg kongen over grænsen bar hjem” sendt til Christian X, der frem til sin død den 20. april 1947 havde den stående til pynt på sit skrivebord.

Men der jo fire hove på en hest, og det er lykkedes at opspore endnu en.

Denne hov er en del af den tidligere Landbohøjskoles omfattende samlinger, og den var forsynet med dette skilt. Foto: Annika Normann

Malg¨ré touts genfundne hov med gylden sko

Hoven set nedefra med den forgyldte sko. Foto: Jens Wejs

Det har desværre ikke været muligt at finde frem til de to sidste hove, og det vides derfor ikke, om de stadig eksisterer i dag. Måske ligger de begravet sammen med Malgré Tout – måske ligger de i nogens gemmer og dukker op en gang.  

Hvis du har lyst til at læse hele historien om hesten, kongen og hoven, så find  flere historier her:

https://jyllands-posten.dk/kultur/ECE12161782/et-lille-skridt-for-en-hest-men-et-kaempespring-for-danmark/

https://www.malgretout.dk/malgre-tout-christian-10s-hvide-hest/