Da salmonelladetektiven måtte løfte blikket
Liza Rosenbaum Nielsen, veterinær epidemiolog, om at få identitetskrise og udvide sit forskningsfelt
“Hvad er det egentlig, jeg laver?” Det måtte dyrlæge Liza Rosenbaum Nielsen spørge sig selv om, da hun pludselig så sit forskningsfelt gennem en antropologs øjne og indså, at spørgsmålet om, hvordan vi undgår salmonella i køer i morgen, blev overtrumfet af: ”Hvordan sikrer vi en bæredygtig fødevareproduktion for fremtiden?”
Liza Rosenbaum Nielsen er ekspert i dyresygdomme og zoonoser i husdyrbestande – blandt andet salmonella i kvæg – men efter over to årtier som målrettet sygdomsdetektiv i landbruget har hendes blik som forsker ændret sig. Eller rettere: Udvidet sig. For det er ikke nok at ’naile’ én bakteriesygdom i én type husdyr, når det hele hænger sammen og påvirker hinanden. I dag ved vi, at vi er i samme båd: Dyr, mennesker, miljø og natur. Hør om sygdomme, der udvikler sig på grund af systemiske natur- og samfundsmønstre som fx klimaforandringer og befolkningstilvækst, og den tværfaglige forskning det kræver at forstå, hvor vi skal sætte ind.
Spænd gummistøvlerne, når Liza Rosenbaum Nielsen – der er professor i veterinær præventiv medicin ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – fortæller om, hvordan man tager blodprøver på 100 løsgående kalve (trin 1: Brug 10 minutter på at fange én), og hvorfor forbrugernes forventninger om billigt kød gør det sværere at holde kvæget sygdomsfrit.
Podcast episoden er tilgængelig på samtlige podcastplatforme (apple, Podimo, Spotify m.m.) og du finder den via linket her: https://lnk.to/vildehjerner42
Tekst og billeder fra "Videnskab fra Vilde Hjerner"