13. februar 2024

Mød en forsker 2024

Forskning er fascinerende og fantastisk. Så er du barn eller voksen og nysgerrig på, hvad forskere arbejder med, så står engagerede forskere rundt om i landet hvert år klar til at fortælle om deres forskning i slutningen af april.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere. Festivalen foregår hvert år i slutningen af april (uge 17). 

De 3 foredrag fra IKV og IVH, der indtil videre er på listen er;

Hunde med kræft indgår i forskning til gavn for dyr og mennesker

Der er mange ligheder mellem kræft hos hunde og mennesker, og det får i disse år forskere og dyrlæger til at se nærmere på menneskets bedste ven.

I dag baseres behandlingen af kræft hos mennesker især på studier, der først har undersøgt en ny behandling i mus, men der er stor forskel på ”kunstig” kræft hos mus og spontant opstået kræft hos mennesker. Dette gør bl.a., at mange behandlinger har god effekt, når de undersøges i mus, men efterfølgende ingen effekt i mennesker.

Læs mere om foredraget på forsk.dk; https://forsk.dk/importerede_foredrag/hunde-med-kraeft-indgar-i-forskning-til-gavn-for-dyr-og-mennesker 

Kan hunde få blindtarmsbetændelse?

Med dette foredrag, der kan tilpasses såvel de små klasser som voksne, fortæller en dyrlæge om arbejdet med sine lidt atypiske patienter, om bedøvelse og operationer, og om etikken i at behandle dyr, når de er syge.

Foredraget beskriver familiedyrs-dyrlægens arbejde samt forskelle og ligheder mellem dyrlægens patienter og lægens patienter.

Læs mere om foredraget på forsk.dk; https://forsk.dk/importerede_foredrag/kan-hunde-fa-blindtarmsbetaendelse 


Med hønen på job

v/ Ida Thøfner (IVH)
Det er et fuldtidsjob at være hønen, der lægger æg til dit blødkogte æg.

Foredraget vil beskrive sammenhængen mellem ægget fra køledisken og de sundheds- og velfærdsudfordringer, der kan ses hos æglæggende høner. Der vil komme eksempler fra både store og små hønsehold.

Læs mere om det praktiske på fork.dk; https://forsk.dk/indbakke/med-honen-pa-job 


Emner