7. november 2024

Opstart af STAYstem projekt i 2025

”Vores mål er at generere universelle donor-stamceller, som ikke bliver ødelagt af patientens immunsystem og derfor kan behandle slidgigt med succes”

Vi er begejstrede for at igangsætte STAYstem-projektet i 2025, hvor vi vil slette specifikke immunaktiverende gener og opregulere et immunhæmmende gen på specialiserede donor-stamceller, så de kan overleve og arbejde for at hele leddet hos patienten. rettet mod universel behandling af slidgigt.

Cellernes evne til at undslippe immunforsvaret og danne brusk og knoglevæv vil blive testet i laboratoriet og i en hestemodel.

Projektet er et stærkt tværfagligt samarbejde mellem højt specialiserede basisstamcelleforskere, ortopædkirurger og hestedyrlæger. Der kan ske fantastiske ting, når vi arbejder sammen!

STAYstem er generøst finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond

Problemstilling

  • Slidgigt er en smertefuld sygdom, hvor ledbrusken og det underliggende knoglevæv nedbrydes. På verdensplan lider 595 millioner mennesker af slidgigt inklusiv 900.000 danskere.
  • Behandling af slidgigt med stamceller fra patienten selv har vist lovende resultater med ledheling og mindsket smerte – især hos yngre patienter.
  • Problemstillinger relateret til at dyrke cellerne, slidgigtpatienternes alder og behov for hurtig behandling har dog givet er stort behov for egnede højpotente donor-stamceller.
  • Problematiske frastødningsreaktioner mod donor-stamceller er imidlertid påvist ved første eller anden behandling.

Projektperiode

Projektet løber over 3 år fra januar 2025 til december 2027.

Kontakt

Per Hölmich (per.hoelmich@regionh.dk) / Jasmin Bagge (jasmin.bagge@regionh.dk)

Project group from left to right:
Professor Casper Lindegaard (Copenhagen University Hospital for Large Animal), Professor Kristine Freude (Disease Stem Cell Models and Embryology, Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab), Department Head Bjørn Holst (Cellular Engineering and Disease Models, Bioneer A/S), PostDoc Jasmin Bagge (SORC-C, Hvidovre Hospital), and Professor Per Hölmich (SORC-C, Hvidovre Hospital).



Emner