Tværfagligt forskerteam vinder NNF-pris for deres undervisning
De har formået at forene dyrlægestudiets kvantitative facitsøgen med antropologiens åbne, kvalitative tilgang og fokuseret det på bæredygtighed og grøn omstilling i husdyrproduktion. Og nu har professor Liza Rosenbaum Nielsen og lektor Nathalia Brichet fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab modtaget Novo Nordisk Fondens Pris til Tværvidenskabelige Undervisere for deres arbejde.
Der har været fart på arbejdet, siden Nathalia Brichet og Liza Rosenbaum Nielsen først mødte hinanden i 2019. Sammen med Frida Hastrup fra Saxo-Instituttet fik de midler fra DFF til forskningsprojektet ’Cattle Crossroads. Researching Danish livestock production for the future’ om grøn omstilling af dansk husdyrproduktion - og siden har samtalerne og aktiviteterne i dette samarbejde været en rig kilde til nye og anderledes ideer.
Alene inden for undervisning har gruppen iværksat et tværfagligt ph.d.-kursus, som kontekstualiserer faglige tilgange til grøn omstilling i større sociale, politiske og videnskabelige debatter og agendaer. De har omlagt et helt kandidatkursus på veterinærstudiet også med udgangspunkt i bæredygtighed og grøn omstilling og med inspiration i frameworket for de planetære grænser, og de har åbnet en udstilling på Frederiksberg Campus som et dialogrum om den intensive husdyrproduktion og de dilemmaer den rejser. Alle tre initiativer har vist sig populære og får rosende tilbagemeldinger.
Og nu anerkendes deres store indsats og samarbejde yderligere, i det at Novo Nordisk Fonden har tildelt deres Pris til Tværvidenskabelige Undervisere på Universitetet i 2025 til Liza og Nathalia. Prisen er på DKK 1.500.000, hvoraf hver underviser modtager DKK 25.000 som en personlig hæderspris. Resten af beløbet går til universitetet som en uddannelsesbevilling.
”Vi er begge vildt glade og beærede og benovede over det. Det er virkelig ikke noget, vi har regnet med,” siger Liza om at have modtaget prisen. Og Nathalia stemmer i:
”Vi har jo haft en idealistisk tilgang til vores arbejde og styret efter de svære spørgsmål omkring bæredygtighed, som ikke rummer entydige svar, men som vi ikke desto mindre synes er vigtige at stille. Derfor er det også fedt at få en anerkendelse for spørgsmål snarere end for svar med denne pris,” siger Nathalia.
Gensidig nysgerrighed
I og med at Liza er dyrlæge og Nathalia er antropolog har deres samarbejde været præget af tilgange der til tider peger i modsatte retninger. Mens Liza har været vant til at arbejde efter et facit, f.eks. at diagnosticere eller identificere konkrete svar på forskningsspørgsmål, så arbejder Nathalia efter at åbne emner op, som f.eks. at forstå hvorfor diagnosticeringspraksisser eller forskningsspørgsmål er, som de er.
Og med disse forskellige tilgange har de sammen med deres gruppes kollegaer udviklet en fælles analytisk tilgang, som de baserer deres undervisningsaktiviteter på. Både Liza og Nathalia fremhæver en reel og helt integreret nysgerrighed på hinandens fagområder som kernen af deres samarbejde, sammen med en gensidig tålmodighed efter at forstå hinandens udgangspunkt for faglige diskussioner.
”Vi kommer ikke bare og leverer vores viden og smutter igen. Vi spørger igen og igen til, hvorfor ser din viden ud som den gør? Det har været en stor dynamo i vores tværfaglige samarbejde: nysgerrigheden og en fælles afsøgen af, hvad vores fag kan. Det betyder, at vi virkelig kan frustrere hinanden, men på andre tidspunkter kommer vi også helt op at flyve,” fortæller Nathalia.
Ønsket om at gøre en forskel
En samlet overskrift for det arbejde, som Liza og Nathalia hyldes for med undervisningsprisen fra Novo Nordisk Fonden er bæredygtighed og grøn omstilling. Og at deres samarbejde har vist sig så succesfuldt, er ikke kun båret frem af, at de har klikket fagligt og personligt, men også at de begge er optaget af undersøge og finde på løsninger til det uholdbare spænd der er mellem husdyrproduktion og de planetære grænser.
”Motivationen er også kommet ud fra en bekymring for planetens tilstand. Så vi har også arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling ud fra et personligt behov for at gøre noget. Det er egentlig også det, der er kernen i det omlagte kandidatkursus. Nu lærer vores studerende om bæredygtighed i husdyrproduktion med input fra mange forskellige fagligheder, og det har vi ikke rigtigt gjort os i før – før har man mest lært om, hvordan man diagnosticerer og behandler dyr. Men vi oplever, at mange af de studerende er vilde med det,” siger Liza.
Samme iver for at fremme diskussionen om bæredygtighed og grøn omstilling ligger også til grund for den udstilling om husdyrproduktion, Nathalia har kurateret på Frederiksberg Campus. Den bruges bl.a. i undervisningen på universitetet og kan også opleves af den brede offentlighed, hvilket både gæster fra erhvervslivet, gymnasier og folkeskoler allerede har fået glæde af. Og teamet går endda og brygger på planer for at udvide udstillingen.
Med Novo Nordisk Fondens pris og uddannelsesbevillingen i bagagen går de to nu og udtænker, hvad det næste skridt bliver for deres tværfaglige arbejde om bæredygtighed og grøn omstilling i husdyrproduktion.
Kontakt
Liza Rosenbaum Nielsen,
Professor
Liza@sund.ku.dk
Nathalia Brichet
Lektor
Nathalia.brichet@sund.ku.dk