Hvad gør nogle E. coli-yverbetændelser så tabsvoldende?

Klik på illustrationen for at se en større udgave

Baggrund

E. coli er en velkendt årsag til yverbetændelse på tværs af sværhedsgrader, men med stærkt tiltagende indflydelse ved alvorlige infektioner. Herved udgør E. coli en hyppig årsag til kompromitteret dyrevelfærd, antibiotikabrug, tab af funktionelt yvervæv (fx ved arvævsdannelse), øget dødelighed (udsætterkøer og spontan død) og resulterer derfor ofte i en lav ydelse pr levedag. Hos andre dyrearter ved man, at alvorlige E. coli-infektioner typisk skyldes helt specifikke E. coli-typer, og derfor er målrettede bekæmpelsesstrategier ofte vellykkede og kan nedbringe tabsvoldende sygdomsforekomst (fx vha. autovacciner). Trods dette er der hos kvæg en mangel på viden om særligt sygdomsfremkaldende E. coli-typer, og hermed også et uudnyttet potentiale for målrettede strategier, der på sigt kan forbedre dyresundhed og -velfærd, ko-holdbarhed og ydelse pr levedag. 

Formål

Projektet har til formål at identificere og karakterisere de E. coli-typer, der er i stand til at forårsage alvorlig sygdom med tab af funktionelt kirtelvæv og død til følge.

Projektets aktiviteter

I projektets løbetid indsamles af Vendsyssels Landdyrlæger et stort antal E. coli-isolater fra mælk indsamlet fra køer med forskellige sværhedsgrader af yverbetændelse. Ligeledes indsamles vævsprøver fra de forskellige alvorsgrader, og reaktionen fra immunsystemet og destruktionen af kirtelvævet karakteriseres histopatologisk. Bakterieisolaterne processeres på KU og fuldgenomsekventeres efterfølgende på Statens Serum Institut. På fuldgenomsekvenserne laves dybdegående bioinformatiske analyser heriblandt kortlægning af slægtskab, virulensgener og resistensgener. De kortlagte egenskaber sammenholdes med den sygdom, som de forskellige isolater har været i stand til at forårsage, vævsreaktion og -destruktion, samt koens skæbne. Herved identificeres de gener, der gør, at nogle E. coli-typer er særligt sygdomsfremkaldende og ledsages af høj dødelighed, permanent destruktion af yvervæv og store tab i den forventede ydelse. 

Projektets organisering og styring

Projektet udføres som et samarbejde mellem Vendsyssel Landdyrlæger, Statens Serum Institut og Københavns Universitet med tenure track adjunkt Sofie Kromann som projektleder. 

Kontakt

Sofie Kromann, sok@sund.ku.dk 


Bevillingsgiver

Projektet er støttet af Mælkeafgiftsfonden.

MAF logo