Selektiv avl af racehunde og -katte: kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde?

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til rapportForskning

Standard

Selektiv avl af racehunde og -katte : kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde? / Sandøe, Peter; Meyer, Iben Helene Coakley; Fredholm, Merete; Proschowsky, Helle Friis.

Dyrevelfærd i Danmark 2014: Videncenter for dyrevelfærd. Fødevarestyrelsen, 2014. s. 36-48.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til rapportForskning

Harvard

Sandøe, P, Meyer, IHC, Fredholm, M & Proschowsky, HF 2014, Selektiv avl af racehunde og -katte: kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde? i Dyrevelfærd i Danmark 2014: Videncenter for dyrevelfærd. Fødevarestyrelsen, s. 36-48.

APA

Sandøe, P., Meyer, I. H. C., Fredholm, M., & Proschowsky, H. F. (2014). Selektiv avl af racehunde og -katte: kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde? I Dyrevelfærd i Danmark 2014: Videncenter for dyrevelfærd (s. 36-48). Fødevarestyrelsen.

Vancouver

Sandøe P, Meyer IHC, Fredholm M, Proschowsky HF. Selektiv avl af racehunde og -katte: kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde? I Dyrevelfærd i Danmark 2014: Videncenter for dyrevelfærd. Fødevarestyrelsen. 2014. s. 36-48

Author

Sandøe, Peter ; Meyer, Iben Helene Coakley ; Fredholm, Merete ; Proschowsky, Helle Friis. / Selektiv avl af racehunde og -katte : kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde?. Dyrevelfærd i Danmark 2014: Videncenter for dyrevelfærd. Fødevarestyrelsen, 2014. s. 36-48

Bibtex

@inbook{9d36451b0b4f42409ec167206c9cad8f,
title = "Selektiv avl af racehunde og -katte: kan den ske p{\aa} en velf{\ae}rdsm{\ae}ssigt forsvarlig m{\aa}de?",
abstract = "Dette kapitel ser n{\ae}rmere p{\aa} de velf{\ae}rdsm{\ae}ssige problemstillinger, der opst{\aa}r som f{\o}lge af m{\aa}den, hvorp{\aa} racehunde og -katte p{\aa}virkes gennem selektiv avl. F{\o}rst beskrives, hvordan avlen af racehunde og -katte er organiseret. Dern{\ae}st g{\o}res der rede for de dyrevelf{\ae}rdsm{\ae}ssige konsekvenser heraf. Selektiv avl af hunde og katte tjener til at vedligeholde en stor racem{\ae}ssig diversitet. De racem{\ae}ssige forskelle g{\o}r det muligt for mennesker at v{\ae}lge is{\ae}r hunde, der har nogle egenskaber, som passer til individuelle behov og {\o}nsker. Desv{\ae}rre er der ogs{\aa} en r{\ae}kke bivirkninger for de p{\aa}g{\ae}ldende dyrs sundhed. Disse virkninger bunder for det f{\o}rste i s{\aa}kaldt overtypning, for det andet i en {\o}get forekomst af arvelige sygdomme, som ikke er direkte relateret til de avlsm{\aa}l, der forf{\o}lges, og for det tredje i avlsrelaterede adf{\ae}rdsproblemer. Efter at der er gjort rede for forekomsten af dyrevelf{\ae}rdsm{\ae}ssige problemer, som knytter sig til selektiv avl af racehunde og -katte, gennemg{\aa}s og diskuteres mulige praktiske tiltag, som kan tr{\ae}kke udviklingen i retning af at reducere forekomsten af disse problemer.",
author = "Peter Sand{\o}e and Meyer, {Iben Helene Coakley} and Merete Fredholm and Proschowsky, {Helle Friis}",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93147-03-4",
pages = "36--48",
booktitle = "Dyrevelf{\ae}rd i Danmark 2014",
publisher = "F{\o}devarestyrelsen",

}

RIS

TY - GEN

T1 - Selektiv avl af racehunde og -katte

T2 - kan den ske på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde?

AU - Sandøe, Peter

AU - Meyer, Iben Helene Coakley

AU - Fredholm, Merete

AU - Proschowsky, Helle Friis

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Dette kapitel ser nærmere på de velfærdsmæssige problemstillinger, der opstår som følge af måden, hvorpå racehunde og -katte påvirkes gennem selektiv avl. Først beskrives, hvordan avlen af racehunde og -katte er organiseret. Dernæst gøres der rede for de dyrevelfærdsmæssige konsekvenser heraf. Selektiv avl af hunde og katte tjener til at vedligeholde en stor racemæssig diversitet. De racemæssige forskelle gør det muligt for mennesker at vælge især hunde, der har nogle egenskaber, som passer til individuelle behov og ønsker. Desværre er der også en række bivirkninger for de pågældende dyrs sundhed. Disse virkninger bunder for det første i såkaldt overtypning, for det andet i en øget forekomst af arvelige sygdomme, som ikke er direkte relateret til de avlsmål, der forfølges, og for det tredje i avlsrelaterede adfærdsproblemer. Efter at der er gjort rede for forekomsten af dyrevelfærdsmæssige problemer, som knytter sig til selektiv avl af racehunde og -katte, gennemgås og diskuteres mulige praktiske tiltag, som kan trække udviklingen i retning af at reducere forekomsten af disse problemer.

AB - Dette kapitel ser nærmere på de velfærdsmæssige problemstillinger, der opstår som følge af måden, hvorpå racehunde og -katte påvirkes gennem selektiv avl. Først beskrives, hvordan avlen af racehunde og -katte er organiseret. Dernæst gøres der rede for de dyrevelfærdsmæssige konsekvenser heraf. Selektiv avl af hunde og katte tjener til at vedligeholde en stor racemæssig diversitet. De racemæssige forskelle gør det muligt for mennesker at vælge især hunde, der har nogle egenskaber, som passer til individuelle behov og ønsker. Desværre er der også en række bivirkninger for de pågældende dyrs sundhed. Disse virkninger bunder for det første i såkaldt overtypning, for det andet i en øget forekomst af arvelige sygdomme, som ikke er direkte relateret til de avlsmål, der forfølges, og for det tredje i avlsrelaterede adfærdsproblemer. Efter at der er gjort rede for forekomsten af dyrevelfærdsmæssige problemer, som knytter sig til selektiv avl af racehunde og -katte, gennemgås og diskuteres mulige praktiske tiltag, som kan trække udviklingen i retning af at reducere forekomsten af disse problemer.

M3 - Bidrag til rapport

SN - 978-87-93147-03-4

SP - 36

EP - 48

BT - Dyrevelfærd i Danmark 2014

PB - Fødevarestyrelsen

ER -

ID: 118766136