Robuste Kalve – "godt begyndt er halvt fuldendt"
Fireårs projekt finansieret af Kvægafgiftsfonden og Mælkeafgiftsfonden (2018-2021)
Projektleder i 2020-2021, Liza Rosenbaum Nielsen, KU-SUND-IVH
Projektleder i 2018-2019: Jaap Boes, SEGES Husdyrinnovation
Formål
At fremme opdræt af robuste kalve ved at frembringe viden om og værktøjer til optimalt sundhedsmanagement af kalve, med fokus på de første levemåneder, så kalvedødelighed og antibiotikaforbrug kan sænkes.
Baggrund
Robuste kalve er en grundsten for slagtekalve- og mælkeproducenter i bestræbelserne på at opnå optimale produktionsresultater. De første måneder i kalvens liv er de mest arbejdskrævende. Kalvedødeligheden er koncentreret her ligesom antibiotikaforbruget til diarré og lungebetændelse. Samtidig er perioden afgørende for kalveopdrættets sundhed og produktivitet, og om potentialet udnyttes fuldt ud. Sygdomme og uhensigtsmæssig pasning i de første leveuger påvirker kalven, så ydelsen og tilvæksten som voksen ko eller slagtekalv nedsættes. Der er derfor et behov for at give kalveområdet et koordineret fagligt løft ved hjælp af værktøjer som diagnostik, management, sundhedsklassificering og dataanalyser. Sigtet er at skabe robuste kalve, der kan performe godt i besætningerne, uanset om de bliver på bedriften eller flyttes til en anden besætning.
En objektiv udpegning af robuste kalve og dokumentation af hvilken management, der ligger bag, vil for såvel slagtekalveproducenten som mælkeproducenten være et godt værktøj til at identificere de dyr og producenter, der giver det bedste grundlag for en sund og effektiv produktion på langt sigt. Med projektet ønsker vi at identificere, hvilke egenskaber den robuste kalv besidder samt at udvikle metoder til at måle, registrere og dokumentere disse. Det er i dag - sammenliget med køer og kvier - begrænset hvor meget data, der indsamles om kalveopdrættet i for eksempel Kvægdatabasen. Der er dermed et stort behov for at undersøge, hvilke data der vil give mest nytte til at monitorere kalvenes sundhed og trivsel hos både mælke- og slagtekalveproducenten, så de kan træffe effektive beslutninger vedrørende afdækning af risikofaktorer, pasning, fodring, behandlinger samt effektvurdering af de iværksætte tiltag.
Robuste kalve er mindre syge og kræver dermed færre antibiotikabehandlinger. For erhvervet og samfundet ville det være ønskeligt ikke at bruge antibiotika til kalve overhovedet, men nogle kalve bliver syge, og hensynet til dyrevelfærd kræver, at syge kalve behandles rettidigt og korrekt. Hvis der skal ske en markant reduktion i antibiotikaforbruget, bør der findes virksomme alternativer – både til sygdomsforebyggelse, optimeret diagnostik og til behandling af de syge kalve. Der er derfor behov for at undersøge, hvilke alternative behandlingsmuligheder, der kan anvendes, og om det muliggør produktion af kalve uden brug af antibiotika.
Forskning og udvikling på kalveområdet i Danmark er ofte fragmenteret, overlappende og ukoordineret mellem forskellige aktører ved universiteter og erhvervsorganisationer. Dette projekt gennemføres som et større, koordineret feltprojekt, hvor forskning, kommunikation og udvikling går hånd i hånd for at løfte robustheden på kalveområdet. Dataindsamlingen, der gennemføres i kalveklynger er et af de hidtil største feltprojekter i Danmark baseret på systematisk dataindsamling med fokus på kalve. Kombinationen af et stort antal nulpunktsbesætninger, der besøges én gang til indsamling af mange forskelligartede data, og færre besætninger med kalve, der følges over tid, giver unikke, nye muligheder i forhold til tidligere gennemførte studier. Der opnås ny viden om udbredelsen af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, i sygdomsmønstre samt om koblingen til pasning og smittebeskyttelse. Med sådanne data kan nye mønstre i sundhed og produktionsparametre dokumenteres, og disse kan bruges til at udpege, hvad der bidrager til, at en kalv vokser op som en robust kalv, samt hvad der definerer et robust system, der producerer sunde og produktive kalve. Den nye viden samles i styringsværktøjer og anbefalinger, der kan bruges til at øge robustheden hos kalvene og de systemer, de vokser op i. Det er fra udenlandske studier vist, at Brix-måler kan anvendes til estimering af spædkalves optagelse af IgG samt at tidlig diagnostik og NSAID-behandling af luftvejslidelser kan nedsætte behovet for brug af antibiotika. Der er dog behov for at teste denne viden under danske forhold i, og der er brug for yderligere viden om implementering i praksis, herunder i produktioner der er målrettet lavt eller nulforbrug af antibiotika.
Projektets aktiviteter
Aktiviteterne gennemføres som fire arbejdspakker i perioden 2018 – 2021 i samarbejde mellem de fire deltagende institutioner: AU-ANIS, KU-SUND (IVH og IKV), DTU Sundhedsteknologi og SEGES-Husdyrinnovation (Sundhed og Produktion).
AP-leder: Henrik Læssøe Martin, SEGES
Målet er, via feltstudier, at indsamle omfattende data vedrørende kalve fra de fødes til de indgår i enten mælke- eller kødproduktion. Feltstudierne planlægges i grupper af besætninger, ”kalveklynger”, bestående af en slagtekalveproducent og dennes leverandørbesætninger (malkekvægsbesætninger), hvilket muliggør at kalvene kan følges hele vejen fra fødsel til slagt eller laktation. Derudover følges udvalgte enkeltdyr i klyngerne mere intensivt over tid med kliniske undersøgelser, diagnostik og måling af produktion og performance koblet med information om de produktionssystemer, de opholder sig i og flyttes imellem.
a) Kortlægning af management og sygdomsforekomst (hovedansvarlig AU-ANIS)
Der etableres 17 ”kalveklynger” bestående af en slagtekalveproducent og 5 af dennes leverandørbesætninger (mælkeproducenter), i alt 100 besætninger, til kortlægning af managementmetoder og risikofaktorer, samt til indsamling af relevante prøver fra kalve til diagnostiske undersøgelser. Der indsamles data og foretages registreringer omkring relevante risikofaktorer (såsom smittebeskyttelse, råmælkshåndtering m.m.) samt kendte målstyringsparametre (sygdomsfrekvens, tilvækst m.m.) som vil blive kombineret med allerede tilgængelige data fra Kvægdatabasen (fx dødelighed, slagteresultater, reproduktion m.m.). Desuden vil AP2 og AP3 undervejs levere resultater, der kan indgå i analyserne, eventuelt suppleret med yderligere indsamling af prøver og/eller registreringer som kunne være relevante for udpegning af robuste kalve (fx måling af immunstatus). Udgangspunktet er, at data og prøver fra de rekrutterede besætninger indgår i en fælles data- og prøvebank til brug i de øvrige arbejdspakker samt til nytte for fremtidige formål.
Følgende data og information indsamles under og efter et besætningsbesøg:
- Kortlægning af smittebeskyttelsesprocedurer vha. BioSecure-spørgeskema
- Kortlægning af øvrige relevante managementprocedurer
- Kliniske registreringer samt udtagning af relevante prøver (blod, gødning, næsesvaber) fra udvalgte kalve
- Landmandens egne registreringer i DMS
I 2020 blev anden og sidste runde med prøve- og dataindsamling afsluttet. Der er i alt besøgt 83 malkekvægsbesætninger og 17 slagtekalvebesætninger fra 2018-2020. Besætningsbesøgene blev afsluttet i april 2020, mens laboratorieanalyserne af de indsamlede prøver fra 2020 blev lettere forsinket pga. COVID-19-situationen. Prøverne er nu analyseret på laboratoriet, og de sidste resultater tilgået databasen primo juni, hvor de efter datatjek kan indgå i det videre analysearbejde.
I databasen findes primo juni 2020 data fra de 100 besøgte besætninger med kliniske undersøgelser på totalt 3798 kalve. Disse data er koblet sammen med svarene fra laboratorieundersøgelserne, BioSecure-besvarelserne samt produktionsdata fra de deltagende besætninger.
b) Intensive undersøgelser på grupper af kalve over tid (kohortestudie) (hovedansvarlig KU-SUND-IVH)
Grupper af 10 kviekalve og 10 tyrekalve øremærkes og følges over tid. Tyrekalve følges fra mælkeproducenten til slagtekalveproducenten.
I 2018-2020 er følgende undersøgelser gennemført:
- Forekomst, dynamik og betydning af specifikke patogener er undersøgt i kalve fra 9 af de 17 projektklynger (9 slagtekalvebesætninger og 27 malkekvægsbesætninger). Første runde (2018-2019) bestod af 3 klynger. Der indgik 166 kalve fra 9 malkekvægsbesætninger i undersøgelsen. Heraf blev 85 kalve fulgt videre i slagtekalvebesætningerne, mens 81 kviekalve blev fulgt i malkekvægsbesætningerne. I anden runde blev en kohorte bestående af 123 tyrekalve og 12 kviekalve inkluderet i 6 nye klynger (6 slagtekalvebesætninger og 18 malkekvægsbesætninger) i tilsvarende tidsrum i 2019-2020.
Kalvene er blevet klinisk undersøgt i alderen 1 uge, 3 uger og 3 måneder og har fået udtaget gødningsprøver, blodprøver og næsesvabre. Desuden er der i første runde udtaget skylleprøver af lunger på 210 kalve. Dataanalyser gennemføres i anden halvdel af 2020 og 2021 med henblik på at evaluere sygdomsforekomst og tilvækst over tid samt klarlægge eventuelle risikofaktorer for disse.
- Der er gennemført en vurdering af biomarkører på 90 kalve i kohortestudiet ved 2-3 ugers alderen. Der er lavet ultralydsundersøgelse af lunger, og de udtagne serum-, svælgsvab- og trachealskylleprøver er testet for en række biomarkører, og trachealskylleprøverne er desuden undersøgt cytologisk, dvs. tælling af de forskellige hvide blodlegemer. Resultaterne analyseres med henblik på at lave reference-intervaller for indholdet af de undersøgte biomarkører i serum, svælgsvab og trachealskyl. Disse skal sammen med resultaterne af det eksperimentelle studie i AP3 medvirke til at forbedre diagnostikken af lungebetændelse hos kalve.
c) Implementering af ny viden (hovedansvarlig: SEGES)
Besætningerne følges i op til 4 år, og hver kalveklynge mødes en gang årligt for at diskutere projektets resultater, samt hvordan disse løbende kan implementeres på bedrifterne. Udover repræsentanter fra projektgruppen inviteres landmændene og deres personale samt dyrlæger og rådgivere til møderne.
Projektets resultater formidles desuden løbende til landmænd og landmandens rådgivere og interessenter samt på en workshop ved projektets afslutning samt ved andre relevante seminarer og konferencer. Resultaterne vil være frit tilgængelige for alle interesserede på internettet, idet det bl.a. publiceres på SEGES’ projekthjemmesider og KU-SUND-IVHs projekthjemmeside . Resultaterne formidles i øvrigt i form af videoklip eller artikler, der udsendes gennem faglige medier og digitale kanaler – e-mail, nyhedsbreve, sociale medier, hjemmesider m.v. Den samlede kommunikationsindsats er målrettet samtlige 2.700 mælkeproducenter og omkring 250 slagtekalveproducenter.
AP-leder: Lars Erik Larsen, KU SUND-IVH
Målet er, dels at teste en metode til at måle kalvens immunstatus, dels at undersøge, om udvidet laboratoriediagnostik vil kunne styrke tidlig erkendelse af tilstedeværelse af specifikke virus, bakterier og parasitter, identifikation af hvilke sygdomme, der er de mest betydende i en given besætning og i hvilke aldersgrupper de forekommer, samt optimeret anvendelse af vacciner og antibiotika.
a) Immunitetsstyring hos småkalve (hovedansvarlig AU-ANIS)
Det undersøges, hvordan Brix-målinger på kalveserum, som udtryk for optagelsen af råmælksantistoffer udført på forskellige tidspunkter i kalvens tidlige liv, kan anvendes som indikator for kalvens immunisering og dermed modstandskraft og robusthed. I 2018-2020 blev der gennemført sammenlignende Brix- og IgG-undersøgelser af serumprøver fra tidligere småkalveforsøg, valideret og optimeret på Brix-metodens anvendelighed til måling af IgG-antistoffer i småkalve i 10 mælkeleverende kalveklyngebesætninger, samt afprøvet Brix-målinger i praksis på spædkalve og kalve omkring tidspunktet for omsætning hos 2 store slagtekalveproducenter og leverandørbesætninger fra kalveklyngerne. I resten af 2020 og 2021 undersøges et antal blodprøver fra prøvebanken for andre potentielle immunitets- og robusthedsmarkører.
b) Objektiv sundhedsovervågning hos kalve og slagtekalve (hovedansvarlig KU-SUND-IVH)
Værdien af laboratoriediagnostik kan øges ved at gennemføre systematiske diagnostiske undersøgelser i den enkelte besætning, så der opnås et løbende overblik over, hvad der ”normalt” findes af infektioner og i hvilke aldersgrupper. Disse data kan rådgiveren relatere til produktionstal, øvrige sundhedsdata, kliniske registreringer og antibiotikaforbrug og derved identificere de underliggende specifikke årsager til suboptimal produktion og sundhed, og muliggøre en mere fokuseret og evidens-baseret intervention. Målet er at etablere, implementere og evaluere værdien af et objektivt overvågningsprogram for sundheds-status af kalve baseret på intensiv laboratoriediagnostik. Med det formål gennemføres i 9 malkekvægs- og 9 slagtekalvebesætninger fra kalveklyngerne i en periode på 6 måneder (vinterperioden) en månedlig kortlægning af forekomsten og kvantiteten af alle relevante patogener.
I vinterperioden 2018/2019 og 2019/2020 er der gennemført følgende delaktiviteter:
- I de første 12 besætninger blev prøveindsamlingen afsluttet i 2019, og de sidste 6 (slagtekalvebesætninger) i april 2020.
- Der er undersøgt gødningsprøver, næsesvabre og serumprøver fra kalve i alderen 1 uge, 3 uger og 3 måneder ved hvert besøg i malkekvægsbesætninger samt fra kalve 2 uger efter indsætning og ved 3 måneders alderen i slagtekalvebesætninger. Der laves en klinisk vurdering af alle kalve ved prøveudtagningen. Desuden er der udtaget trachealskylleprøver til sammenligning med laboratorieresultater fra næsesvaber fra 210 kalve.
- For at klarlægge tilstedeværelsen, kvantiteten og smittedynamikken af specifikke infektioner i de undersøgte besætninger er prøverne ved ’DTU Sundhedsteknologi’ testet med en nyudviklet multiplex PCR for tilstedeværelse af relevante bakterier, virus og parasitter.
- For at validere anvendelse af pooling af prøver i den fremtidige diagnostik af patogener i kalve er der i 2019/2020 gennemført ekstra tests af enkeltprøver fra kalve som var testet i pools i forbindelse med aktiviteter beskrevet i AP1 og AP2.
- Resultaterne bearbejdes, så de præsenteres i let overskueligt format og sammenlignes med resultaterne fra tidligere indsendelser.
AP-leder: Nina Dam Otten, KU-SUND-IVH
Målet er at undersøge alternativer til antibiotikabehandling af småkalve og slagtekalve for til sidst at afprøve, om kalveopdræt uden brug af antibiotika er muligt under de givne produktionsforhold.
a) Anti-inflammatorisk behandling ved lungebetændelse hos kalve (hovedansvarlig KU-SUND-IKV)
Lungebetændelse hos kalve er kendetegnet ved, at en virusinfektion ødelægger luftvejenes forsvarsmekanismer og dermed muliggør en efterfølgende infektion med bakterier. Det er ofte ved den bakterielle infektion, hvor forandringerne i lungerne er meget fremskredne, at der iværksættes behandling. I denne arbejdspakke testes protokol for optimeret diagnostik af luftvejslidelser og effekten af anti-inflammatorisk behandling af lungebetændelse i en besætning fra kalveklyngen.
I 2018-2020 er der gennemført følgende aktiviteter:
- I en større slagtekalvebesætning fra AP1b er kalve med tidlige kliniske tegn på lungebetændelse behandlet med smertestillende medicin (NSAID), mens en anden gruppe af kalve med samme symptomer ikke fik NSAID. Kalvene blev fulgt med daglige kliniske undersøgelser, og der blev taget blodprøver og næsesvabre. Hvis kalvene udviklede lungebetændelse, blev antibiotikabehandling iværksat. Undersøgelsen er afsluttet og dataanalyse er påbegyndt. Resultaterne indikerer effekt af tidlig NSAID behandling af kalvene, da de NSAID behandlede kalve i mindre grad end de ikke behandlede udviklede antibiotika krævende sygdom. Den langsigtede effekt kan dog ikke evalueres i dette studie, men et nyopstartet ph.d.-projekt på KU-SUND-IKV vil videreføre de opnåede resultater og evaluere langtidseffekterne på produktionsparametre og antibiotika forbrug, samt evaluere muligheder for systematisk overvågning af kalve for at identificere tidlige stadier af lungebetændelse.
- Der er desuden gennemført et eksperimentelt studie på KU-SUND-IKV med 12 kalve, der blev monitoreret intensivt før og under eksperimentelt induceret luftvejsinfektion. Blodprøver, lungeskylleprøver og svaberprøver fra næse og svælg blev udtaget flere gange dagligt og testes for de samme biomarkører som kalvene i AP1. Forsøget er afsluttet og analyser af resultaterne påbegyndes i efteråret 2020.
b) Forebyggelse med probiotika (hovedansvarlig AU-ANIS)
Arbejdspakken vil skabe ny viden om betydningen af probiotika for kalvens etablering af et sundt og robust tarmmikrobiom, for udviklingen af et stærkt immunsystem og til at forhindre tarmpatogener i at medføre diarré.
I 2018-2019 blev der afprøvet et gærbaseret probiotikum i en slagtekalvebesætning, og probiotika er testet på nyindsatte tyrekalve. Effekten på tilvækst, sygdomstilfælde m.m. er undersøgt i løbet af en periode på 6 uger.
Der er aflivet 24 kalve fra ovennævnte afprøvning for at undersøge effekterne i mavetarmkanalen.
I 2019-2020 er gennemført følgende aktiviteter:
- I plasma fra kalvene fra slagtekalvebesætningen og malkekvægsbesætningen er den totale koncentration af antistoffer (fx IgG, IgM og IgA) kvantificeret ved brug af ELISA. Målingerne vil vise, om de probiotikapræparatet har indflydelse på kalvenes antistofkoncentrationer i den kritiske fase, hvor deres immunsystem modnes.
- Afprøvning af probiotika hos kalve 2-28 dage gamle gennemføres i en større malkekvægsbesætning. Effekt på tilvækst, immunglobuliner og næringsstoffer, klinisk score og sygdomstilfælde (især diarré) undersøges.
- I resten af 2020 laves en samlet vurdering af, om det anvendte probiotikaprodukt potentielt har effekt til helt eller delvist at kunne erstatte antibiotika til behandling af mavetarm-sygdom hos nyindsatte slagtekalve og mælkefodrede Jersey kalve. Sammen med resultaterne fra AP3a stilles resultaterne til rådighed for afprøvningen af antibiotikafri produktion i AP3c og implementeringsværktøjerne i AP4.
c) På vej mod antibiotikafri kalveproduktion (hovedansvarlig KU-SUND-IVH)
Såfremt alle behandlinger med antibiotika i slagtekalveproduktionen foretages som enkeltdyrsbehandlinger, bør det være muligt at dokumentere, at en kalv aldrig har modtaget antibiotika, i lighed med konceptet ”Opdrættet Uden Antibiotika (OUA)” i svineproduktionen. Målet er, i udvalgte case-besætninger, at arbejde mod konceptet om en Antibiotikafri produktion – af frivillighedens vej, idet hverken enkeltdyrsregistreringer til dokumentation, kompensation eller andre økonomiske incitamenter fra branchen pt. er på plads.
Fremgangsmåden vil være som følger:
2020: Dataindsamling
Indledende, enkeltvise interviews og smittebeskyttelses-screening (BioSecure).Staldskoleforløb (besøg med observationer, data, erfaringer, nye ideer og motivation); fællesmøder med de øvrige slagtekalveproducenter og rådgivere og evt. mælkeproducenter fra kalveklyngerne. (Aktiviteterne er blevet lidt forsinket af COVID-19, men fortsættes nu og forventes indhentes i 2020).
2021: Analyser og sammenfatning
Analyse af data og informationer fra staldskoleforløbet til sammenfatning af forandringsadfærd og udvikling i motivation i relation til antibiotikaforbrug. Analyse af den kvantitative monitorering af AB forbrug i besætningerne. Udarbejdelse af et katalog med forslag til producenter, der vil arbejde mod en antibiotikafri kalveproduktion baseret på data og erfaringer fra case-besætningerne. Kataloget gøres tilgængelig for andre interesserede producenter via SEGES og IVH’s hjemmeside.
AP-leder: Bodil Højlund Nielsen, AU-ANIS
Målet er at bidrage til at udvikle nye og bedre styringsværktøjer til opdræt af kviekalve og slagtekalve, der kan hjælpe landmanden med at identificere styrker og svagheder i hans kalveopdræt. Projektet vil udruste landmanden med analyser og styringsmål, der kan understøtte arbejdet med at styrke kalvenes robusthed samt bruges i dialogen med medarbejdere, rådgivere og aftagere af slagtekalve og eller løbekvier. Det sikres, at de nye registreringer, nøgletal og værktøjer koordineres med eksisterende værktøjer som Kviebarometret, BioSecure samt den objektive sundhedsovervågning udviklet i AP2b. Der gennemføres følgende aktiviteter:
a) Identifikation af sammenhænge mellem måleparametre for ’robusthed’ (hovedansvarlige AU-ANIS)
Der gennemføres i 2020-2021 omfattende analyser baseret på data fra databanken, som oprettes i AP1 samt data fra Kvægdatabasen. Målet er at levere grundlaget for udpegning af nøgleparametre, der er relevante som styringsmål, i AP 4b. Der gennemføres følgende aktiviteter:
- Analyser af data fra 100 deltagende besætninger vil udpege de egenskaber og kriterier ved kalv, fodring, opstaldning, pasning mv., der bedst underbygger produktion af robuste kalve med lav sygdomsfrekvens, dødelighed og god tilvækst. Den indledende dataanalyse vil prioritere bruttolisten af robusthedsparametre og dermed afgrænse definitionen af, hvad der karakteriserer den robuste kalv – både i slagtekalve- og mælkeproduktionen. Det evalueres også, om det er de samme nøgleparametre ved småkalvene, der finder anvendelse til identifikation af robuste kviekalve såvel som slagtekalve (tyrekalve). I udvælgelsen af de mest relevante styringsmål bruges følgende kriterier: 1) Stærk og entydig sammenhæng med det, der ønskes belyst, 2) direkte målbare eller har klart definerede kategorier, 3) mulige at sammenligne på tværs af besætninger / mellem dyregrupper og 4) enkle at indsamle og registrere.
Der udføres både enkle opgørelser af data, der giver overblik over status i besætningen (fx hvor mange syge hhv. døde kalve i aktuelle periode sammenlignet med tidligere perioder) samt multifaktorielle analyser (fx hvor stor en andel af den aktuelle dødelighed, der kan forklares ved for lavt niveau af overførte råmælksantistoffer, da det i én og samme analyse er muligt at kontrollere for effekten af andre risikofaktorer såsom sygdomsforekomst, sæson og race). Andre problemstillinger såsom tilvækst, klassificering, tilvæksttab ved sygdom m.m. kan undersøges og kvantificeres på lignende vis og med disse komplekse, besætningsspecifikke dataanalyser kan besætningsejer og rådgiver dermed bedre målrette indsatsen. Analyserne koordineres med de analyser der allerede er lavet i projekt ”Økonomisk optimal produktion af kælvekvier”.
- Analyser af data 18 besætninger, der indgik i kohorteundersøgelsen vil kortlægge dynamikken i sygdomsforekomst og diagnostiske resultater samt produktionsmæssige sammenhænge hen over kalvenes kritiske periode. Analyserne baseres på de gentagne målinger fra kalvekohorten (AP1b), hvor de enkelte kalve følges over tid, samt data indsamlet til objektiv diagnostik (AP2b) og kan bidrage til ny viden om, hvordan og hvornår der bør sættes ind med diagnostik og behandling mod bestemte sygdomme. Der tages højde for variationen mellem besætninger. Resultaterne bidrager til udviklingen af en besætningsspecifik rådgivning og sammensætningen af fremtidig objektiv sundhedsovervågning af kalve. Desuden bruges analyserne til at validere og fremme forståelsen af resultaterne fra tværsnitsundersøgelserne (øjebliksbillederne) af klyngebesætningerne.
b) Udvikling af styringsværktøjer for ”robusthed” hos kalve (2020-2021) (hovedansvarlig SEGES)
På basis af de styringsmål, der udpeges i AP4a, skal det med denne aktivitet konkretiseres hvordan disse kan anvendes i styringen af arbejdet med kalveopdrættet. Målet er at skabe værktøjer, der kan 1) give overblik over en aktuel status, 2) give indblik i mere komplekse sammenhænge og dynamikker og 3) muliggøre opfølgning på konkrete tiltag. Værktøjerne kan være målrettet slagtekalve eller kviekalve, såfremt det i AP4a vurderes, at robusthedsparametrene varierer mellem disse.
Der beskrives således værktøjer både til brug på staldgangen i kommunikationen med medarbejderen men også analyser, der kan anvendes som beslutningsstøtte i dialog med rådgiveren. Resultatet af denne arbejdspakke er en beskrivelse af krav til de forskellige styringsmål. Dette kan for eksempel være afgrænsning, fremstilling og muligheder for registrering og opfølgning til brug i AP4c, samt evt. best practice-beskrivelser.
c) Videreudvikling af ”kalve/ungdyr” modul i DMS Dyreregistrering (2021) (hovedansvarlig SEGES)
På basis af analysearbejdet i AP4a og AP4b beskrives og afprøves relevante udskrifter til registrering (fx indtastning eller overførsel), monitorering (fx KMP for kalve/ungdyr) og opfølgning. For at opnå størst mulig værdi for kvægbrugerne vurderes, hvilke elementer der med fordel kan indgå i DMS. Med afsæt i leverancerne fra projektet ”Økonomisk optimal produktion af kælvekvier” beskrives hvilke elementer, der mangler for at fuldende paletten af værktøjer til daglig styring, vurdering af opnåede resultater samt benchmarking.
Projektets forventede effekter
Projektets resultater bidrager til en effektiv kalveopdræt og bedre økonomi hos mælkeproducenten, hvor fokus på optimal pasning af kalve fører til robuste, sunde og højtydende malkekøer samt sunde slagtekalve med høj tilvækst. Pasning omfatter i denne forbindelse også diagnostik, sygdomsforebyggelse og behandling, herunder alternativer til antibiotika behandlinger. Flere resultater kan anvendes umiddelbart – fx forventes det, at en positiv vurdering af Brix måleres egnethed til vurdering af kalves immunitet vil føre til en markant brug af dette værktøj til vurdering af såvel egne kalve som når kalve handles mellem mælkeproducent og slagtekalveproducent. Såfremt smertebehandling og probiotika viser lovende resultater uden samtidig brug af antibiotika, vil denne anvendelse få øget udbredelse i besætninger med sygdomsproblemer og nedsætte det totale antibiotikaforbrug på sigt. Den reducerede forekomst af syge kalve vil endvidere medføre en nedsat arbejdsbelastning for staldpersonalet, hvilket vil kunne udmønte sig i mere tid til sundhedsovervågning. Tidsbesparelsen forventes desuden at opveje den øgede tid, der skal bruges på at lave registreringer af relevante produktionsparametre.
Projektets leverancer opfylder et stort behov for mere viden og data om kalve, så der kan etableres effektive styringsredskaber og pasningsrutiner for kalve. Sådanne data og redskaber skal frembringes ved hjælp af systematiske undersøgelser blandt mange dyr og i mange besætninger, som det tilstræbes i nærværende projekt. Som situationen er i dag, udføres ikke konsekvent diagnostik, kalves immunitet og robusthed kendes ikke, mulige alternativer til antibiotika er ikke undersøgt i tilstrækkeligt omfang, og effektive styringsredskaber i DMS Dyreregistrering mangler fortsat. Projektets struktur, indhold og store faglighed sikrer, at mange af disse spørgsmål og behov kan imødekommes.
Robuste kalve defineret som sunde dyr med høj dyrevelfærd, lavt antibiotikaforbrug og høj mælkeproduktion og tilvækst vil på langt sigt sænke det samlede antibiotikaforbrug i danske kvægbesætninger og samtidig føre til øget produktivitet og dermed større indtjening til mælke- og slagtekalveproducenter. Sunde dyr med høj tilvækst er samtidig tegn på god dyrevelfærd, som er et mål, der ønskes af både producenter og forbrugere. En detaljeret viden om forekomst og spredning af specifikke infektioner i besætninger vil generere basisviden der kan anvendes til at designe fremtidige udryddelsesprogrammer både på besætningsniveau og regionalt/nationalt.
Resultater og publikationer fra projektet
- Comparing Occurrence of Bovine Respiratory Pathogens Detected by High-Throughput Real-Time PCR in Nasal Swabs and Non-Endoscopic Bronchoalveolar Lavage Samples from Dairy and Veal Calves
- Veterinary Clinical Pathol - 2024 - Nielsen - Performance of an automated immunoturbidimetric assay for bovine serum
- B. Petersen, K. Dahl-Pedersen and N. Capion. Clinical effect of NSAID treatment of calves with early signs of respiratory disease. Journal of Animal Science and Livestock Production (2023). DOI: 10.36648/2577-0594.7.4.51
- Petersen and Capion 2023: Acute phase protein concentration in pharyngeal swabs from clinically healthy commercial dairy calves https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-023-00714-w
- Otten et al. 2023: Monitoring bovine dairy calf health and related risk factors in the first three months of rearing
https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-023-00708-8 - Møller et al. 2023: Comparison and inter-observer reliability between a Visual Analogue Scale and the Wisconsin Calf Health Scoring Chart for detection of respiratory disease in dairy calves. Journal of Dairy Science: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030223006549?via%3Dihub
- Assessment of calf health status within the first week in Icelandic dairy herds_-_Master thesis Jan_2023
- SEGES ”Care for Calves” workshop afholdt 9. november 2022 hos gårdejer Peder Dalgas Nissen, Kruså - The importance of immunization
- Svenska Veterinärmötet 2022, præsentation afholdt online den 28. Oktober 2022 - Epidemiological Data and reflections on the concept of Robust calves in Robust systems - the_Danish_situation
- Kvægkongressen 2022 - Robust kalveproduktion med lavt antibiotikaforbrug
- Nyhedsbrev Robuste kalve - December 2022
- Nyhedsbrev Robuste kalve - Juni 2022
- Goecke NB, Liang Y, Otten ND, Hjulsager CK, Larsen LE. Characterization of Influenza D Virus in Danish Calves. Viruses. 2022 Feb 18;14(2):423. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8880214/
- M. Thorsteinsson, N. Canibe, M. Vestergaard. Effect of dietary supplementation of Saccharomyces cerevisiae and a postbiotic from Lactobacillus acidophilus on the concentration of organic acids, biogenic amines, and microbiota in the small intestine and colon of rosé veal calves
- Nyhedsbrev Robuste kalve - dec21
- Sådan ser det ud - Robuste Kalve resultatoverblik pjece
- Rollup - Kalvens Dag 5 kalv
- Kalvens Dag - Kalvedødelighed & antibiotikaforbrug (Herning Messecenter) - 22. november 2021
- Kalvens Dag – Få inspiration til at gøre den lille kalv mere robust – KvægNyt19_21
- Landbrugsavisen.dk; Hårtab kan afsløre diarre hos kalve - 150921
- Kalveproducenten; Kan probiotika-produkt med levende gærceller forbedre sundhed og tilvækst hos småkalve - August 2021
- Nyhedsbrev "Robuste kalve" - August 2021
- Status på Robuste Kalveprojekt 24.6.2021 for ViNordic
- Anneken Pryds Klaustrup: Associationer mellem ko/kalv-kontakt- samt kolostrumstrategier og
passiv immunisering af spædekalve i danske malkekvægsbesætninger,
med fokus på lovpligtig ko/kalv-kontakt - Maria Hjarup Hansen og Þorbjörg Eva Ellingsen: Effekten på kalvesundhed ved ekstra tildelinger af råmælk_og overgangsmælk op til 30 dage efter fødslen
- Kvægfagdyrlægers årsmøde 2021 "Robuste Kalve" 01.03.2021
- Goecke et al.: Design of a High-Throughput Real-Time PCR System for Detection of Bovine Respiratory and Enteric Pathogens
- Webinar for projektdeltagere 27. januar 2021.
https://www.seges.tv/secret/66695279/d1f6a857c9229246980957016ba4d61a - Slides fra webinaret - Klompmaker, Brydensholt et al.: Estimating Clinically Relevant Cut-Off Values for a High-Throughput Quantitative Real-Time PCR Detecting Bacterial Respiratory Pathogens in Cattle.
- Nyhedsbrev - maj 2021
- DLBR Slagtekalve nr. 3 - 2021: Thomas holder medicinforbruget lavt trods sammenblandede kalve
- KvægNYT nr. 8 - 2021: Henrik Hjul - aktivitetsmålere
- Helene Ahlman Nielsen og Dortea Dencker Hansen: Early Detection of Bovine Respiratory Disease and Evaluation of the Efficacy of NSAID in Pre-Weaned Calves
- Liza Rosenbaum Nielsen; Artikel på LandbrugsInfo - "Parvis kalveopstaldning, små sociale bobler er godt for kalvene" - 11.1.2021
-
Foredrag ved Kvægkongres februar 2020: Sænk antibiotikaforbruget hos kalvene-sessioner
Tidlig behandling af lungebetændelse med smertestillende/NSAID - Mette Bisgaard Petersen, adjunkt, og Nynne Capion, lektor, Københavns Universitet
Effekterne af et probiotika-produkt på sundheden og tilvæksten af kalve - Mirka Mølgaard Thorsteinsson, Videnskabelig assistent, Aarhus Universitet
Robuste kalve kræver fingeren på pulsen-session - Henrik Læssøe Martin, Specialkonsulent, SEGES
Smitstoffer og Robuste Kalve v. Lars E. Larsen, Professor, Københavns UniversitetDorte Bay Lastein_Erfaringer med at sænke antibiotikaforbruget - SlagtekalveNYT 11_20 - Field Experience of Antibody Testing against Mycoplasma bovis in Adult Cows in Commercial Danish Dairy Cattle Herds
- Mogens Vestergård; "Kan et probiotika-produkt med levende gærceller forbedre sundhed og tilvækst hos småkalve?"
- Maria Brydensholt & Alicia Klompmaker; "Diagnosing bovine respiratory disease in Danish calves less than four months old"
- Emma Madsen & Mette Gerdes Wilson; "Multiple correspondence analysis of questionnaire based biosecurity data on milk-fed dairy calves and associations with neonatal calf mortality"
- KvægNYT nr. 20-2020
- Thorsteinsson & Vestergaard (2020):”Performance and health of young rosé veal calves supplemented with yeast (Saccharomyces cerevisiae) and a postbiotic from Lactobacillus acidophilus”
- Thorsteinsson et al. (2020):”The effects of supplementation of yeast (Saccharomyces cerevisiae) and postbiotic from Lactobacillus acidophilus on the health and growth performance of young Jersey heifer calves”
- Nyt virus påvist i danske kalve
- KvægNYT nr. 18-2020
- Nyhedsbrev til projektbesætninger September 2020
- Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
- Kalvelunger under mikroskopet
- Anne Bang og Janni Feldager: Diagnostics in calves with Bovine Respiratory Disease
- Jesper Kjærgaard Davidsen & Thomas Damm Poulsen; "Risikofaktorer for kolostrumkvaliteten"
- Franziska Pedersen & Henrik Møller; "Associations between respiratory disease and risk factors including pathogens detected in an observational cross–sectional study in two different age groups of Danish dairy calves"
- Kvaegafgiftsfonden/aar/2019/projekt/Robuste_kalve 5078
- Maelkeafgiftsfonden/aar/2019/projekt/Robuste_kalve_5078
- Kvaegafgiftsfonden/aar/2018/projekt/Robuste-kalve-3889
Ressourcepersoners kompetence
Projektets gennemførsel sikres ved en bred bemanding af kvægfaglige specialister. I projektet deltager
specialister indenfor sygdomsforebyggelse, kalvesundhed, data management, IT og kommunikation fra SEGES (Jaap Boes, Henrik Martin, Per Spleth, Lone Sylvest Søgaard, Helge Kromann, Henrik Lomholt Rasmussen, Heidi Lund Hyttel, Nina Kloster og Susanne Frandsen). Forskere fra Københavns Universitet (Nina Dam Otten, Anne Marie Michelsen, Masja Reipurth, Dorte Bay Lastein, Liza Rosenbaum Nielsen fra IVH, Nynne Capion, Mette Bisgaard Petesen og Henrik Hjul Møller fra IKV, samt Lars Erik Larsen (IVH fra 2019, tidligere DTU) og Nicole Bakkegård Goecke (IVH fra 2020, tidligere DTU); Aarhus Universitet (Bodil Højlund Nielsen, Mogens Krogh, Mogens Vestergaard, Martin Bjerring, Troels Larsen, Pia Poulsen, Stine Lindgren og Mirka Thorsteinsson) og Danmarks Tekniske Universitet (Helene Larsen fra 2020) bidrager med ekspertviden vedrørende kliniske undersøgelser, epidemiologiske feltstudier og analyser, diagnostik og sygdomsovervågning, ernæring og fysiologi samt statistiske analyser. Derved sikres en tæt tværgående koordination mellem den nyeste forskning og implementering i erhvervet.
Projektets organisering og styring
Projektledelsen varetages fra 1. januar 2020 af KU, efter at overdragelsen af projektlederansvaret fra SEGES til KU blev godkendt af Mælke-og Kvægafgiftsfondsbestyrelserne i foråret 2020. Aktiviteterne styres og gennemføres af en projektgruppe bestående af forskere og fagkonsulenter fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, DTU og SEGES. Der er en styregruppe med medlemmer fra de 4 deltagende institutioners ledelser. Projektleder og arbejdspakkeledere mødes kvartalsvis, mens styregruppen indkaldes mindst en gang om året. Derudover afholdes løbende projektmøder og ad-hoc møder efter behov i de forskellige arbejdspakker.
Finansiering
Projektet er finansieret af Kvægafgiftsfonden i 2018-2021 og Mælkeafgiftsfonden i 2019-2021.
Samlet budget for hele projektet (inkl. overhead og uden moms).
KUs del af budgettet: