Evaluering af potentielle infektionsmarkører hos fjerkræ

Baggrund

Photo of chicken

Infektionssygdomme, heriblandt infektioner med E. coli, udgør en betydelig årsag til øget dødelighed og produktionstab blandt dyr af både slagtekyllingelinjen og konsumægshøns.

I slagtekyllinger kan tilstedeværelsen af infektioner bl.a. medføre et markant tab på slagtetidspunktet som følge af et øget antal kassationer.

For at mindske tabet, kan en række interventioner igangsættes som fx behandling eller understøttelse af dyrenes helbred på anden vis (fx mælkesyrebakterier), og der kan endvidere implementeres særlige tiltag, der mindsker risikoen for smittespredning.

Før disse tabsreducerende tiltag kan igangsættes, er erkendelsen af tilstedeværelsen af en infektiøs årsag essentiel. Her kan biokemiske blodparametre understøtte en hurtig fastsættelse af problemet som infektiøst og i andre dyrearter – såvel som hos mennesker – er brugen af inflammatoriske blodparametre et særdeles udbredt værktøj til diagnostik.

Eksempelvis finder disse blodparametre, kaldet akutfaseproteiner, rutinemæssig anvendelse hos en del alment praktiserende familielæger. Dette sker i form af en hurtigtest udført på bloddråben fra ét simpelt prik i fingeren.

Akutfaseproteinernes styrke ligger i, at de besidder specifikke egenskaber: 1) niveauet er lavt i raske individer, 2) stiger hurtigt ved inflammation og 3) forsvinder hurtigt ud af blodet, når inflammationstilstanden ophører, hvorfor dynamikken af disse derfor kan bruges som et ”spejlbillede” af sygdomsdynamikken1. Hos adskillige arter og hos mennesker har man identificeret specifikke intervaller for akutfaseproteiner, der kan afgøre om det infektiøse agens højst sandsynligt er bakterielt, viralt eller skyldes en anden form for vævsbeskadigelse. Foruden denne diagnostiske værdi finder gentagne målinger en nyttig anvendelse i monitoreringen og forudsigelsen om, hvorvidt en infektion er fx pågående, aftagende eller overstået.

Som led i Sofie Kromanns igangværende PhD-projekt er der indsamlet præliminært data i form af analyser foretaget på blodprøver fra en eksperimentel infektion med E. coli i forældredyr til slagtekyllinger. I dette materiale ses akutfaseproteinet, serum amyloid A, at være signifikant forhøjet i de inficerede dyr sammenlignet med niveauet i kontroldyrene.

Ligeledes er bilirubin identificeret som et biokemisk parameter, der varierer signifikant mellem inficerede og ikke-inficerede dyr. Det ansøgte projekt har som hovedsigte at undersøge potentialet af disse, præliminært bekræftede, biomarkører for infektion i slagtekyllinger og konsumægshøns. Ydermere vil der initielt laves en antalsmæssigt begrænset, men bredere screening, efter yderligere markører. Sidstnævnte vil bero på udenlandske forskeres erfaring og har til hensigt at hindre, at evt. effektive markører overses.

Formål og mål

At øge dyresundheden og velfærden ved at udvikle et hurtigt diagnostisk værktøj til brug i beslutningsprocessen vedrørende forbyggende- og/eller behandlingsstrategier, samt smittereducerende tiltag i fjerkræ.

Etablering af biokemiske parametre til bestemmelse af den infektiøse sygdomsstatus i fjerkræ, og herved udnytte deres egnethed i en hurtig og effektiv beslutningstagning vedrørende smittereduktion, forebyggelse og behandling.

Projektets aktiviteter

  • Del 1 – Bred screening: Formålet med del 1 er at identificere blodparametre, der forskydes i syge slagtekyllinger og æglæggere sammenlignet med raske kontroldyr
  • Del 2 – Målrettede analyser

For både del 1 og del 2 gælder det, at der i tilfældet af behandling i de udvalgte besætninger/huse, vil udtages opfølgende blodprøver. Dette gøres for at monitorere behandlingens effekt på niveauet af infektionsmarkører, og derved dens effekt på selve infektionen. Potentialet i dette vil udgøre et yderst værdifuldt værktøj i fremtiden, da en hurtig fastsættelse af en besætnings respons på en given behandlingsstrategi, vil kunne tydeliggøres tidligt i forløbet.

Projektets organisering og styring

Sofie Kromann er, under vejledning af Professor i patologi, Henrik Elvang Jensen (projektadministratoren), projektleder på projektet. Under vejledning fra ledende personer indenfor slagtekyllinge- og konsumægsproduktionen vil besætningerne, der skal indgå i undersøgelserne, udvælges for at sikre det mest relevante materiale til analyserne. Prøverne vil analyseres på laboratorier, hvor der allerede på nuværende tidspunkt er et etableret samarbejde, samt indhentet prisoverslag.

Sponsor

Projektet er støttet af Fjerkræafgiftsfonden.

Yderligere information; kontakt Sofie Kromann, sok@sund.ku.dk