Optimeret overgangsfodring sikrer fysiologisk balance hos soen, en bedre faring, mælkekvalitet og -produktion

Projektleder: Lektor Anja Varmløse Strathe (avst@sund.ku.dk)

Formålet med projektet er at sikre, at søer får en høj mælkeproduktion lige fra faringen til fravænning og dermed bidrager til øget pattegriseoverlevelse. Samtidig skal det sikres, at andelen af søer, der bliver syge og dør omkring faring, reduceres. Dette sker ved at ændre i diegivningsfoderets koncentration af aminosyren histidin.

Det undersøges, om et højere indhold af histidin i foderet til søer omkring faring kan mindske antallet af syge søer, øge produktionen af råmælk og dermed forbedre pattegriseoverlevelsen, så søerne kan passe flere grise frem til fravænning. Fokus på histidin skyldes, at det sammen med metabolitten carnosin bidrager med stærke antioxidative effekter og støtter musklernes funktion. Det undersøges konkret, hvordan soens produktivitet (soens vægttab, rygspæktab, egenfravænning og kuldtilvækst) påvirkes (SEGES Innovation), samt hvordan soens fysiologi, mængde og sammensætning af råmælk og mælk påvirkes ved at ændre på foderets indhold af histidin (Københavns Universitet). Det forventes, at der skal indgå 40-55 søer pr. gruppe og at der indgår 5-7 grupper i afprøvningen i et dosis-respons design, som gør det muligt at identificere den optimale koncentration af fordøjeligt histidin i foderet til søer omkring faring. 

De forventede effekter omfatter, at søerne kan passe 0,3 gris mere til fravænning, og at kuldets fravænningsvægt øges med 4,55 kg. Andelen af søer, der bliver syge og skal behandles med antibiotika og smertestillende reduceres med 20%. 

Bidragsydere

Projektet er finasieret af Svineafgiftsfonden (www.svineafgiftsfonden.dk) med 545.000 kr.

Svineafgiftsfondens logo

Projektet gennemføres i 2025 i samarbejde med SEGES Innovation.