Anvendelse af Vetstatdata og slagtedata til vurdering af sammenhænge mellem antibiotikaforbrug, udfasning af zink samt antibiotika-restkoncentrationer i grisekød. 

Projektansvarlig: Lektor Helle Stege: hst@sund.ku.dk
Projektdeltagere fra KU:
 Adjunkt Amanda Brinch Kruse: amanda@sund.ku.dk

Projektet omhandler antibiotikaforbrug i danske svinebesætninger. Det foregår i samarbejde med SEGES Svineproduktion, Fødevarestyrelsen (FVST) og private svinepraksis.

Veterinærforlig 3 har stort fokus på antibiotikaforbruget, navnlig til grise. I den forbindelse skal den nationale medicindatabase, Vetstat, opdateres og tilrettes. I dette projekt fokuseres på hvordan antibiotikaforbruget registreres, beregnes og rapporteres i det nye Vetstat. I forligsteksten er der særligt fokus på forbruget til fravænningsgrise, dels fordi de i forvejen er den aldersgruppe med det højeste antibiotikaforbrug, dels fordi anvendelsen af medicinsk zink bliver udfaset. Ved anvendelse og validering af data i VetStat data, vil der i dette projekt være fokus på konsekvenser for fravænningsgrise, som følge af de forskellige antibiotikareducerende tiltag, der bliver iværksat.

Økonomi
Budget for 2019:

755.000 kr.

Bidragsydere

Projektet er fuldfinansieret af Svineafgiftsfonden (www.svineafgiftsfonden.dk) med 755.000 kr.

Baggrund og projektindhold

Baggrund: Vetstatdata bruges bl.a. til at holde svineproducenter, dyrlæger, myndigheder, politikere og presse informeret om antibiotikaforbrug til grise, såvel aktuelt som historisk. Alle automatiske udtræk og rapporter, herunder opgørelser til brug for tildeling af Gult Kort, er baseret på en række omregningstrin og tilnærmede gennemsnitsværdier og udgør en stor kilde til usikkerhed. Omregningerne er nødvendige for at kunne præsentere totale mængder som antal daglige doser (dvs. justeret for produkternes potens og anslået dyrevægt) og sætte forbruget i relation til populationsstørrelsen (for at kunne beregne procentdel dyr behandlet per dag). Det er yderst kompliceret at fortolke den slags opgørelser og det kræver stort kendskab til Vetstats regnerutiner samt viden om hvordan f.eks. ”population” er defineret (producerede grise?, slagtede grise?, eksporterede grise?, kg levende biomasse?, kg produceret grisekød? o.a.). Det er derfor meget vigtigt at benytte Vetstatdata i forskningsprojekter, således at datahåndtering og beregningsrutiner løbende kan evalueres. Helt konkret er der i særlig grad behov for at sikre en bedre opgørelse af dyreantal for fravænningsgrise, således at f.eks. besætninger med høj produktivitet ikke uretmæssigt tildeles Gult Kort. Der er endvidere behov for at evaluere effekten af den udfasning af zink, der i øjeblikket finder sted, således at dyrevelfærd og produktivitet ikke overses i bestræbelserne på at reducere antibiotikaanvendelsen. Endelig er der som følge af den store debat om OUA grise (opdrættet uden antibiotika) tilsyneladende opstået en udbredt misforståelse blandt forbrugere, nemlig at kød fra konventionelt opdrættede grise (= ”med antibiotika”) kan udgøre en sundhedsrisiko pga. restkoncentrationer. En mere korrekt rapportering af det danske forbrug (der i øjeblikket er lavere end det i almindelighed rapporteres som), vil desuden give branchen et bedre image international

Formål: Anvendelse af Vetstatdata med fokus på fravænnings- og slagtegrise. Konsekvens af beregningsmetoder i forhold til Gult Kort, konsekvenser af reduceret antibiotikaforbrug / udfasning af zink samt mulige sammenhænge mellem ordinationsmønstre / forbrug og påvisning af antibiotika-restkoncentrationer i grisekød.

Status for i gangværende projekt: https://ivh.ku.dk/forskning/produktion-og-sundhed/projekter/anvendelse-og-validering-af-det-nye-vetstat---fravaenningsgrise/

Milepæle og delresultater

Projektets hovedresultater og konklusioner (opdateres løbende).

Milepæle i projektet

2020: Undersøgelser (Vetstatudtræk) af overordnede ændringer i medicinforbrug og ordinationsmønstre (ordinationsgrupper, produkter) for fravænningsgrise, efterhånden som zink udfases. Separat undersøgelse (Vetstatudtræk, data vedr. restkoncentrationer af antibiotika) af forekomst af antibiotika-restkoncentrationer i grisekød samt mulig sammenhæng med antibiotikaforbrug / forbrugsmønstre. Denne del laves i samarbejde med chefforsker Lis Alban, Landbrug og Fødevarer.

2021: Kortlægning og analyse af medicinforbruget (antibiotika og vacciner, Vetstatudtræk) samt spørgeskema- / interviewundersøgelser af besætninger der har fået Gult Kort pga. forbruget til fravænningsgrise (algr 56). Ligger forbruget generelt højt eller har der været særlige hændelser forud for stigningen? (sygdomsudbrud, leverandørskifte o.a.) Har besætningerne en lavere sundhedsstatus? Er der et anderledes brug af antibiotika og / eller vacciner i forhold til det gennemsnitlige danske forbrug? F.eks. mere flokmedicinering? Hvad er besætningernes produktivitet? (antal smågrise produceret per år og per stiplads). Hvor hurtigt nedbringes AB forbruget i besætningerne efter Gult Kort og hvordan? Særlige tiltag? Har dette indflydelse på produktiviteten? International artikel om Gult Kort besætninger, deres handlingsplaner og mulige konsekvenser

Projektets leverancer

Resultater fra projektet bliver rapporteret i form af 3-4 internationale artikler. Herudover vil der løbende blive publiceret i danske branchetidsskrifter og på SEGES Svineproduktions hjemmeside. Projektet bliver præsenteret ved nationale og internationale kongresser og møder. Denne hjemmeside vil løbende blive opdateret med aktiviteter og resultater: 

  • Konsekvenser af PRRS udbrud i danske sobesætninger er undersøgt ud fra VetStat data og flyttedata. Meddelelse til SEGES er under udarbejdelse. Undersøgelsen vil ligeledes blive præsenteret i en international videnskabelig artikel senere på året. Formålet har været at se på ændringer i produktion af smågrise, antibiotikaforbrug og indkøb af PRRS vacciner.
  • Pilotstudie af besætninger med Gul kort er i værksat og vil blive efterfulgt af en spørgeskemaundersøgelse i 2021.

Samarbejdspartnere

Projektet laves på KU SUND, men i tæt samarbejde med SEGES Svineproduktion, Fødevarestyrelsen (FVST) og private svinepraksis.