Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Standard

Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk. / Svennesen, Line; Farre, Michael; Halasa, Tariq.

2020. 13 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Harvard

Svennesen, L, Farre, M & Halasa, T 2020, Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk.

APA

Svennesen, L., Farre, M., & Halasa, T. (2020). Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk.

Vancouver

Svennesen L, Farre M, Halasa T. Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk. 2020. 13 s.

Author

Svennesen, Line ; Farre, Michael ; Halasa, Tariq. / Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk. 2020. 13 s.

Bibtex

@book{f2416f83b2ee44cea29a7f1ec349d580,
title = "H{\o}jkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem h{\o}jkvalitets m{\ae}lk",
abstract = "Det kr{\ae}ver h{\o}jkvalitetsm{\ae}lk at producere h{\o}jkvalitetsmejeriprodukter. I den f{\o}lgende rapport er V{\ae}rdien for mejeriet ved at modtage m{\ae}lk med celletal lavere end 200.000 celler/ml afd{\ae}kket i et litteraturstudium. Desuden vises et case-eksempel fra Them Mejeri, der har {\o}get fokus p{\aa} celletal ved indvejet m{\ae}lk fra deres leverand{\o}rer, og som siden 2015 har tildelt deres leverand{\o}rer h{\o}jeste till{\ae}g ved celletal under 100.000 celler/ml. Rapporten afsluttes med nogle estimerede potentialer i forhold til celletal og yversundhed i dansk m{\ae}lkeproduktion, samt nogle bud p{\aa} faglige indsatser relevante for at s{\ae}nke celletal i praksis.Der findes en begr{\ae}nset m{\ae}ngde litteratur der evaluerer effekten af at tankcelletal kommer under 200.000 celler/ml, idet celletalsgr{\ae}nsen i de fleste studier er langt h{\o}jere. Det eftersp{\o}rges dog i flere artikler, i takt med at celletal og m{\ae}lkekvalitet generelt forbedres over hele verden. {\'E}n ting er der imidlertid bred enighed om; at osteudbyttet stiger v{\ae}sentligt i takt med en reduktion i celletal p{\aa} indvejet m{\ae}lk. Denne effekt er dokumenteret helt ned til et celletal p{\aa} 100.000 celler/ml, ligesom det viser sig {\o}konomisk rentabelt at afregne efter denne celletalsgr{\ae}nse. Desuden p{\aa}virkes alle produkters smag, holdbarhed og ensartethed af den {\ae}ndrede protein og mineral-sammens{\ae}tning der f{\o}lger med et stigende celletal i m{\ae}lken. Ydermere, kan der med et lavere celletal i m{\ae}lken opn{\aa}s et lavere niveau af kim og sporer, der som udgangspunkt har en negativ effekt p{\aa} mejeriproduktionen.Ud over de direkte konsekvenser for mejeriproduktion, spiller tankcelletal ogs{\aa} en vigtig rolle i forhold til generel forbedring af yversundhed. Ved at nedbringe andelen af k{\o}er med h{\o}jt celletal, kan en bes{\ae}tning opn{\aa} b{\aa}de h{\o}jere ydelse, {\o}get fodereffektivitet, nedsat metanudskillelse, lavere forekomst af mastitis og derved lavere antibiotikaforbrug og {\o}get dyrevelf{\ae}rd. Et n{\ae}vnev{\ae}rdigt potentiale for et generelt lavere celletal i dansk m{\ae}lkeproduktion er fx en besparelse i udledning af metan, relateret til en optimal foderudnyttelse hos raske k{\o}er.En generel nedgang i tankcelletal kr{\ae}ver en indsats p{\aa} yversundhedsomr{\aa}det, hvor ogs{\aa} den enkelte bidragende ko tages i betragtning. Det forventes, baseret p{\aa} tilg{\ae}ngelig viden og tidligere studier, at man med den rette motivation af leverand{\o}rer/bes{\ae}tningsejere kan opn{\aa} en reduktion i tankcelletal ved at etablere fokuseret r{\aa}dgivning, staldskoler mm. En betydende motivationsfaktor kan v{\ae}re et kvalitetstill{\ae}g der g{\ae}lder ned til150.000 eller 100.000 celler/ml.",
author = "Line Svennesen and Michael Farre and Tariq Halasa",
year = "2020",
month = may,
language = "Dansk",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk

AU - Svennesen, Line

AU - Farre, Michael

AU - Halasa, Tariq

PY - 2020/5

Y1 - 2020/5

N2 - Det kræver højkvalitetsmælk at producere højkvalitetsmejeriprodukter. I den følgende rapport er Værdien for mejeriet ved at modtage mælk med celletal lavere end 200.000 celler/ml afdækket i et litteraturstudium. Desuden vises et case-eksempel fra Them Mejeri, der har øget fokus på celletal ved indvejet mælk fra deres leverandører, og som siden 2015 har tildelt deres leverandører højeste tillæg ved celletal under 100.000 celler/ml. Rapporten afsluttes med nogle estimerede potentialer i forhold til celletal og yversundhed i dansk mælkeproduktion, samt nogle bud på faglige indsatser relevante for at sænke celletal i praksis.Der findes en begrænset mængde litteratur der evaluerer effekten af at tankcelletal kommer under 200.000 celler/ml, idet celletalsgrænsen i de fleste studier er langt højere. Det efterspørges dog i flere artikler, i takt med at celletal og mælkekvalitet generelt forbedres over hele verden. Én ting er der imidlertid bred enighed om; at osteudbyttet stiger væsentligt i takt med en reduktion i celletal på indvejet mælk. Denne effekt er dokumenteret helt ned til et celletal på 100.000 celler/ml, ligesom det viser sig økonomisk rentabelt at afregne efter denne celletalsgrænse. Desuden påvirkes alle produkters smag, holdbarhed og ensartethed af den ændrede protein og mineral-sammensætning der følger med et stigende celletal i mælken. Ydermere, kan der med et lavere celletal i mælken opnås et lavere niveau af kim og sporer, der som udgangspunkt har en negativ effekt på mejeriproduktionen.Ud over de direkte konsekvenser for mejeriproduktion, spiller tankcelletal også en vigtig rolle i forhold til generel forbedring af yversundhed. Ved at nedbringe andelen af køer med højt celletal, kan en besætning opnå både højere ydelse, øget fodereffektivitet, nedsat metanudskillelse, lavere forekomst af mastitis og derved lavere antibiotikaforbrug og øget dyrevelfærd. Et nævneværdigt potentiale for et generelt lavere celletal i dansk mælkeproduktion er fx en besparelse i udledning af metan, relateret til en optimal foderudnyttelse hos raske køer.En generel nedgang i tankcelletal kræver en indsats på yversundhedsområdet, hvor også den enkelte bidragende ko tages i betragtning. Det forventes, baseret på tilgængelig viden og tidligere studier, at man med den rette motivation af leverandører/besætningsejere kan opnå en reduktion i tankcelletal ved at etablere fokuseret rådgivning, staldskoler mm. En betydende motivationsfaktor kan være et kvalitetstillæg der gælder ned til150.000 eller 100.000 celler/ml.

AB - Det kræver højkvalitetsmælk at producere højkvalitetsmejeriprodukter. I den følgende rapport er Værdien for mejeriet ved at modtage mælk med celletal lavere end 200.000 celler/ml afdækket i et litteraturstudium. Desuden vises et case-eksempel fra Them Mejeri, der har øget fokus på celletal ved indvejet mælk fra deres leverandører, og som siden 2015 har tildelt deres leverandører højeste tillæg ved celletal under 100.000 celler/ml. Rapporten afsluttes med nogle estimerede potentialer i forhold til celletal og yversundhed i dansk mælkeproduktion, samt nogle bud på faglige indsatser relevante for at sænke celletal i praksis.Der findes en begrænset mængde litteratur der evaluerer effekten af at tankcelletal kommer under 200.000 celler/ml, idet celletalsgrænsen i de fleste studier er langt højere. Det efterspørges dog i flere artikler, i takt med at celletal og mælkekvalitet generelt forbedres over hele verden. Én ting er der imidlertid bred enighed om; at osteudbyttet stiger væsentligt i takt med en reduktion i celletal på indvejet mælk. Denne effekt er dokumenteret helt ned til et celletal på 100.000 celler/ml, ligesom det viser sig økonomisk rentabelt at afregne efter denne celletalsgrænse. Desuden påvirkes alle produkters smag, holdbarhed og ensartethed af den ændrede protein og mineral-sammensætning der følger med et stigende celletal i mælken. Ydermere, kan der med et lavere celletal i mælken opnås et lavere niveau af kim og sporer, der som udgangspunkt har en negativ effekt på mejeriproduktionen.Ud over de direkte konsekvenser for mejeriproduktion, spiller tankcelletal også en vigtig rolle i forhold til generel forbedring af yversundhed. Ved at nedbringe andelen af køer med højt celletal, kan en besætning opnå både højere ydelse, øget fodereffektivitet, nedsat metanudskillelse, lavere forekomst af mastitis og derved lavere antibiotikaforbrug og øget dyrevelfærd. Et nævneværdigt potentiale for et generelt lavere celletal i dansk mælkeproduktion er fx en besparelse i udledning af metan, relateret til en optimal foderudnyttelse hos raske køer.En generel nedgang i tankcelletal kræver en indsats på yversundhedsområdet, hvor også den enkelte bidragende ko tages i betragtning. Det forventes, baseret på tilgængelig viden og tidligere studier, at man med den rette motivation af leverandører/besætningsejere kan opnå en reduktion i tankcelletal ved at etablere fokuseret rådgivning, staldskoler mm. En betydende motivationsfaktor kan være et kvalitetstillæg der gælder ned til150.000 eller 100.000 celler/ml.

M3 - Rapport

BT - Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk

ER -

ID: 287001986