Højkvalitets mejeriprodukter fremkommer kun gennem højkvalitets mælk

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Dokumenter

Det kræver højkvalitetsmælk at producere højkvalitetsmejeriprodukter. I den følgende rapport er Værdien for
mejeriet ved at modtage mælk med celletal lavere end 200.000 celler/ml afdækket i et litteraturstudium.
Desuden vises et case-eksempel fra Them Mejeri, der har øget fokus på celletal ved indvejet mælk fra deres
leverandører, og som siden 2015 har tildelt deres leverandører højeste tillæg ved celletal under 100.000
celler/ml. Rapporten afsluttes med nogle estimerede potentialer i forhold til celletal og yversundhed i dansk
mælkeproduktion, samt nogle bud på faglige indsatser relevante for at sænke celletal i praksis.
Der findes en begrænset mængde litteratur der evaluerer effekten af at tankcelletal kommer under 200.000
celler/ml, idet celletalsgrænsen i de fleste studier er langt højere. Det efterspørges dog i flere artikler, i takt med
at celletal og mælkekvalitet generelt forbedres over hele verden.
Én ting er der imidlertid bred enighed om; at osteudbyttet stiger væsentligt i takt med en reduktion i celletal på
indvejet mælk. Denne effekt er dokumenteret helt ned til et celletal på 100.000 celler/ml, ligesom det viser sig
økonomisk rentabelt at afregne efter denne celletalsgrænse. Desuden påvirkes alle produkters smag,
holdbarhed og ensartethed af den ændrede protein og mineral-sammensætning der følger med et stigende
celletal i mælken. Ydermere, kan der med et lavere celletal i mælken opnås et lavere niveau af kim og sporer, der
som udgangspunkt har en negativ effekt på mejeriproduktionen.
Ud over de direkte konsekvenser for mejeriproduktion, spiller tankcelletal også en vigtig rolle i forhold til generel
forbedring af yversundhed. Ved at nedbringe andelen af køer med højt celletal, kan en besætning opnå både
højere ydelse, øget fodereffektivitet, nedsat metanudskillelse, lavere forekomst af mastitis og derved lavere
antibiotikaforbrug og øget dyrevelfærd.
Et nævneværdigt potentiale for et generelt lavere celletal i dansk mælkeproduktion er fx en besparelse i
udledning af metan, relateret til en optimal foderudnyttelse hos raske køer.
En generel nedgang i tankcelletal kræver en indsats på yversundhedsområdet, hvor også den enkelte bidragende
ko tages i betragtning. Det forventes, baseret på tilgængelig viden og tidligere studier, at man med den rette
motivation af leverandører/besætningsejere kan opnå en reduktion i tankcelletal ved at etablere fokuseret
rådgivning, staldskoler mm. En betydende motivationsfaktor kan være et kvalitetstillæg der gælder ned til
150.000 eller 100.000 celler/ml.
OriginalsprogDansk
Antal sider13
StatusUdgivet - maj 2020

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 287001986